Merkwaardige vlinder op Kootwijkerzand

De Vlinderstichting
14-JUN-2010 - Van de heer Jack Pouw kreeg De Vlinderstichting foto’s toegestuurd van een wel heel bijzondere waarneming. Hij fotografeerde aan de rand van het Kootwijkerzand een spanner, waarvan de naam ondanks veel speurwerk niet te vinden was.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Van de heer Jack Pouw kreeg De Vlinderstichting foto’s toegestuurd van een wel heel bijzondere waarneming. Hij fotografeerde aan de rand van het Kootwijkerzand een spanner, waarvan de naam ondanks veel speurwerk niet te vinden was.

De bewuste vlinder (foto: Jack Pouw)Uiteindelijk kwam de foto terecht bij Rob de Vos van het Zoölogisch Museum Amsterdam. Hij heeft in de collecties gezocht op eventuele vreemde vormen en aberraties, maar geen enkel exemplaar in het museum bleek overeenkomstig te zijn met de gefotografeerde vlinder. Waarschijnlijk gaat het om een hybride van de gerimpelde spanner (Macaria liturata) met het donker klaverblaadje (M. alternata) of misschien met de lariksspanner (M. signaria).

Hybriden komen bij nachtvlinders in de natuur niet veel voor, omdat de specifieke geurstoffen en gedrag van veel vlinders een paring met een andere soort voorkomen. Ook zijn de geslachtsorganen van veel vlinders zodanig dat succesvolle paring niet mogelijk is (het principe van de sleutel en het slot). Hybriden zelf hebben ook zelden de mogelijkheid om zich voort te planten.

Tekst: Mathilde Groenendijk en Kars Veling, De Vlinderstichting