Lepelaar

Lepelaars doen het goed

Sovon Vogelonderzoek Nederland
5-JUN-2010 - Het gaat de Nederlandse lepelaars weer voor de wind. De laatste jaren neemt het aantal broedparen weer toe en de lepelaars beginnen nu ook steeds meer nieuwe broedplekken op te zoeken, ook in het binnenland.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op zaterdag 5 juni 2010

Het gaat de Nederlandse lepelaars voor de wind. De laatste jaren neemt het aantal broedparen weer toe en de lepelaars beginnen nu ook steeds meer nieuwe broedplekken op te zoeken, ook in het binnenland.

Al een aantal jaar zit de lepelaar als broedvogel behoorlijk in de lift (kijk voor een mooi grafiekje op de website van SOVON). Na een aantal mindere jaren lijkt het tij gekeerd. Inmiddels broeden de lepelaars op alle Waddeneilanden en ook op het vasteland nemen de aantallen toe.

Foto: IVN Vecht & Plassengebied

Recent werd in de Gelderse Poort voor het eerst in de geschiedenis een broedpoging vastgesteld. Al dagen zit een paartje lepelaars op een nest in een wilg, op een klein eilandje omgeven door water. Deze fraaie vogelsoort wordt al jaren als broedvogel hoopvol verwacht voor de Gelderse Poort, maar nu lijkt het dan toch zover. 

Het is natuurlijk wel afwachten of er inderdaad ook jongen groot gaan komen. Ook op andere plekken in het binnenland (Wageningen, Zwolle) zijn broedgevallen vastgesteld. Heerlijk, zo'n positief bericht bij deze zomerse temperaturen.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht & Plassengebied