gladde slang

Gladde slangen mogelijk verlaat door slecht weer

Stichting RAVON
24-JUN-2010 - Meestal worden in de eerste helft van mei de eerste volwassen gladde slangen in de zomerverblijven gezien. Dit jaar werden de eerste volwassen exemplaren echter pas eind mei waargenomen.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op donderdag 24 juni 2010

Meestal worden in de eerste helft van mei de eerste volwassen gladde slangen in de zomerverblijven gezien. Dit jaar werden de eerste volwassen exemplaren echter pas eind mei waargenomen.

Foto: Arnold van RijsewijkAls gladde slangen (Coronella austriaca) in april hun overwinteringsplekken verlaten, trekken ze naar hun zomerverblijven. Daar blijven ze de hele zomer om te zonnen, prooien te bemachtigen en jongen te krijgen. De afstand tussen de overwinteringsplek en het zomerverblijf kan wel een halve kilometer bedragen.


In Noord-Brabant wordt in verschillende leefgebieden onderzoek gedaan naar het voorkomen en gedrag van de gladde slang. De eerste volwassen exemplaren melden zich meestal in de eerste helft van mei in het zomerverblijf. Dat was, althans in Brabant, dit jaar niet het geval. Er werden wel meerdere halfvolwassen exemplaren gevonden, maar het duurde tot eind mei voordat de eerste volwassen exemplaren werden gezien. De gladde slang is als koudbloedig dier afhankelijk van de omgevingstemperatuur om actief te kunnen zijn. Misschien dat de slechte weersomstandigheden begin mei (kou, regen en wind) de trek naar de zomerverblijven vertraagd hebben.

Tekst en foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON