flamingo's, op de achtergrond aalscholvers en windmolens

Flamingo’s kleuren grijs Holland roze

Vogelbescherming Nederland
31-JUL-2010 - Zuurstokroze flamingo’s in ons grijze grauwe, kikkerlandje? Ja, ze leven hier echt! Sterker nog, al sinds het begin van de jaren zeventig.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]

Zuurstokroze flamingo’s in ons grijze grauwe, kikkerlandje? Ja, ze leven hier echt! Sterker nog, al sinds het begin van de jaren zeventig.

Elk jaar worden er in Nederland flamingo’s gezien. Voor vogelaars is dat gesneden koek, niet-vogelaars zijn elk jaar weer verbaasd. Ook bij Vogelbescherming worden we er regelmatig over gebeld. Zo’n ‘tropische vogel’, hier in ons koude kikkerlandje? Hoe kan dat nou?

In Nederland kun je vier verschillende soorten flamingo’s tegenkomen. De in Europa inheemse flamingo Phoenicopterus roseus (ook wel grote flamingo genoemd), broedt vooral in Zuid-Europa en Kazachstan. De laatste jaren floreert deze soort in de Camargue, een moerasgebied in Zuid-Frankrijk dat bekend staat om haar flamingokolonie, en in zeven kolonies elders in het mediterrane gebied. Deze flamingo wordt soms in Nederland gezien als dwaalgast.

Flamingo s, op de achtergrond aalscholvers en windmolens (foto: Bennie van der Weide)

Naast de inheemse flamingo worden ook wel eens Chileense, Caribische en kleine flamingo’s gezien. Deze soorten zijn ontsnapt uit dierentuinen en privécollecties met watervogels.

Sinds het begin van de jaren zeventig worden er flamingo’s in ons land waargenomen. In 1983 is er zelfs een broedkolonie van flamingo’s ontstaan in Zwillbrocker Venn in Duitsland. Dit gebied ligt slechts een paar honderd meter van de Nederlandse grens, in de buurt van Winterswijk. In deze kolonie broeden vooral Chileense, maar ook kleine en grote flamingo’s.

Alle flamingo’s die broeden in het Zwillbrocker Venn brengen een groot deel van het jaar door in Nederland. In de nazomer worden ze vaak aangetroffen rond het IJsselmeer en Lauwersmeer en in de winter vooral in het Deltagebied in Zeeland. En zo kan het dus komen dat je langs de Hollandse waterkant een roze flamingo tegenkomt. Camera gereed en schieten maar, want het levert prachtige plaatjes op.

Om het herkennen van de verschillende flamingo’s een stuk makkelijker te maken, zetten we de verschillen op een rijtje:

De Europese, inheemse flamingo (foto: Moody)Flamingo (Europees, inheems)
* Lichtroze tot bijna wit verenkleed
* Roze poten
* Roze snavel met zwart puntje

 Chileense flamingo
* Roze verenkleed
* Lichtgrijze poten met roze knieën en tenen
* Licht-roze snavel, met zwart vanaf de knik

Caribische flamingo
* Oranje-roze verenkleed
* Roze poten
* Roze snavel met zwarte punt (meer dan bij de Europese)

 Kleine flamingo
* Roze verenkleed
* Roze-rode poten
* Paars-rode snavel met zwarte punt

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Bennie van der Weide en Moody