Een hete nachtvlindernacht

De Vlinderstichting
13-JUL-2010 - Vrijdagnacht zijn op bijna 100 plaatsen in het land nachtvlinders geteld. Vanaf het donker tot in de kleine uurtjes werden heel erg veel vlinders gezien, mede doordat de temperatuur nauwelijks onder de 20 graden Celcius kwam.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Vrijdagnacht zijn op bijna 100 plaatsen in het land nachtvlinders geteld. Vanaf het donker tot in de kleine uurtjes werden heel erg veel vlinders gezien, mede doordat de temperatuur nauwelijks onder de 20 graden Celcius kwam.

Voorlopige resultaten
Wapendrager, doet alsof hij berkentakje is (foto: Kars Veling)Nog lang niet alle gegevens zijn binnen, maar dat het een topavond was blijkt wel uit de enthousiaste reacties van de telpunten. Op sommige plekken werden meer dan 90 soorten macro nachtvlinders op naam gebracht en dat leverde volle lakens op! De vlinders werden aangelokt door een sterke lamp waarachter een laken gespannen werd waar de vlinders op landden. De meeste locaties waren opengesteld voor publiek en veel mensen hebben nu voor het eerst kennis gemaakt met de prachtige en kleurrijke wereld van de nachtvlinders. Er zijn fraaie soorten gezien, zoals de wapendrager (Phalera bucephala) en de vuursteenvlinder (Habrosyne pyritoides). Ook de huismoeder (Noctua pronuba) en het groot avondrood (Deilephila elpenor) lieten zich geregeld zien. Op de stroop was de hyena (Cosmia trapezina) talrijk.

De prachtig gekleurde vuursteenvlinder (foto: Kars Veling)Natuurlijk waren er ook dit jaar weer bijzonderheden, zoals een geelblad (Ennomos quercinaria) in Ede, een tweestreepgrasuil (Mythimna turca) in Den Hoorn, een schijn-nonvlinder (Panthea coenobita) in Wageningen, een eikenoogspanner (Cyclophora porata) in De Lutte en een sporkehoutspanner (Philereme vetulata) bij Ritthem in Zeeland.

Kijk voor de volledige waarnemingenlijst op de speciale site van de nachtvlindernacht.

Tekst: Ineke Koopmans en Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling