Albino haas 2010

Opnieuw albino haas gespot

Zoogdiervereniging
27-JUL-2010 - Bijna precies een jaar na dato en in hetzelfde gebied spotte natuurfotograaf Mark Schuurman een albino haas. Zou het dezelfde haas zijn als het jaar ervoor?

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op [publicatiedatum]

Bijna precies een jaar na dato en in hetzelfde gebied spotte natuurfotograaf Mark Schuurman een albino haas. Zou het dezelfde haas zijn als het jaar ervoor?

Zondagavond 10 juli zag vogelfotograaf Mark Schuurman uit Sauwerd opnieuw een albino haas op het platteland van Noord-Groningen. In 2009 ontdekte hij de spierwitte haas op 5 juli. Schuurman:'Het was bizar om deze haas een jaar later opnieuw te zien. Net als vorig jaar liet hij zich een paar minuten goed bekijken van dichtbij en kon ik een aantal foto's maken. Daarna verdween bij in een tarweveld. Heel bijzonder'.

De albino haas, 10 juli 2010 (foto: Mark Schuurman)

De albino haas werd op 10 juli gezien op zo'n vijf kilometer afstand van de plek waar vorig jaar een albino haas werd gespot. Zou het dezelfde haas zijn?

Fotograaf Schuurman legde zijn foto's voor aan deskundige Jasja Dekker van de Zoogdiervereniging omdat er wat verschil in het bloedvatenpatroon in de oren leek te zijn. Dekker vermoedt dat het wel degelijk dezelfde haas is: 'Die vaten kunnen anders lijken door bijvoorbeeld de temperatuur, ze kunnen aders open of dicht zetten. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er op dezelfde plek, door dezelfde persoon, een hele andere albino wordt gespot, zo algemeen zijn ze immers niet.'

Lees ook het bericht dat vorig jaar op Natuurbericht verscheen en oordeel zelf.

Tekst: Eric van Kaathoven, Zoogdiervereniging
Foto: Mark Schuurman