albino haas

Zeldzame albino haas gespot

Zoogdiervereniging
11-JUL-2009 - In Noord-Groningen is een albino haas gespot. Dit geheel witte dier is een zeldzaamheid in de natuur. De albino haas werd zondagavond 5 juli ontdekt en gefotografeerd door vogelfotograaf Mark Schuurman uit Sauwerd (provincie Groningen). Het dier bevond zich in een suikerbietenveld op het platteland in Noord-Groningen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging op zaterdag 11 juli 2009

In Noord-Groningen is een albino haas gespot. Dit geheel witte dier is een zeldzaamheid in de natuur. De albino haas werd zondagavond 5 juli ontdekt en gefotografeerd door vogelfotograaf Mark Schuurman uit Sauwerd (provincie Groningen). Het dier bevond zich in een suikerbietenveld op het platteland in Noord-Groningen.

Hazendeskundige van de Zoogdiervereniging, Jasja Dekker is enthousiast over de bijzondere waarneming: ‘Albino ratten en konijnen kent iedereen. Merels met een gedeeltelijk wit verenkleed zijn onder vogelaars goed bekend. Maar een wild zoogdier dat geheel wit is, is zeer zeldzaam. Een witte haas op de foto zetten, is extra bijzonder: van albino hazen zijn uit heel Europa slechts enkele gevallen beschreven.’

Albinisme wordt veroorzaakt door een mutatie in de genen, waardoor het dier geen kleurstoffen meer aanmaakt: als gevolg zijn de haren, ogen en huid wit.

Foto: Mark Schuurman, www.buiten-beeld.nl
Tekst: Zoogdiervereniging