Witte haas

Witte hazen in Groningen

Zoogdiervereniging
8-JUN-2017 - Hazen zijn een algemene soort in Nederland, maar het Groningse platteland heeft een paar bijzondere hazen. Ze zijn wit. De eerste melding van een witte haas die werd aangetroffen in Groningen was in 2009. Sindsdien zijn ze per jaar een paar keer gezien of gemeld. Dit jaar hebben we in een korte tijd al drie meldingen gekregen van witte hazen.

De witte hazen zijn gezien in de streek tussen het Waddengebied bij Pieterburen en de stadsrand van Groningen. Het is onbekend of er elders in Nederland ook witte hazen voorkomen, maar volgens de beschikbare data lijken ze zich te beperken tot dit gebied.

De afgelopen jaren zijn twee soorten witte hazen gezien. De eerste soort is een albino haas. Albinisme is het aangeboren ontbreken van het pigment melanine in haar of huid, wat resulteert in een gedeeltelijk of geheel witte huid en rode ogen. De tweede soort heeft leucisme, een afwijking die leidt tot een verminderde pigmentatie. Dieren met deze afwijking zijn bijna helemaal wit, maar de ogen hebben een normale kleur.

Een haas met de gebruikelijke kleur

Mocht u in uw buurt een witte haas aantreffen, geef deze dan door op Telmee.nl of Waarneming.nl of stuur een mail met locatie (het liefst met postcode/datum), datum en beeldmateriaal.

Tekst: Carli van Mil, Zoogdiervereniging
Foto's: Harry Holsteijn (leadfoto: een leucistische haas); Wesley Overman