Veel koevinkjes in de duinen

De Vlinderstichting
19-JUL-2010 - Het koevinkje komt vooral veel voor op de hogere zandgronden. In de duinen van Zuid-Kennemerland is de soort echter ook aanwezig en wordt hij momenteel in grote aantallen gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Het koevinkje komt vooral veel voor op de hogere zandgronden. In de duinen van Zuid-Kennemerland is de soort echter ook aanwezig en wordt hij momenteel in grote aantallen gezien.

Foto: Kars VelingHet zwaartepunt van de verspreiding van het koevinkje ligt in de oostelijke helft van Nederland. Langs bosranden, bospaden en in wat ruigere graslanden kun je er daar soms vele tientallen bij elkaar tegenkomen. Al jaren zit er ook een geïsoleerde populatie in de duinen van Zuid-Kennmerland. De afgelopen dagen komen er berichten dat het koevinkje daar een erg goed jaar lijkt door te maken. Op een monitoringroute in de binnenduinrand, die een kilometer lang en vijf meter breed is, zag Chris van Daalen 75 koevinkjes. Ook uit allerlei andere delen van het duin komen nu meldingen, zelfs tot in de zeeduinen toe. Het koevinkje hoort bij de zandoogjes en is goed herkenbaar. Het is een effen bruine vlinder (zowel aan de bovenkant als aan de onderkant), met een rij van geelomrande oogjes. De twee andere zandoogjes die op dit moment vliegen, het bruin en het oranje zandoogje, hebben beiden ook oranje in hun vleugels.

Drie zandoogjes (foto

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting