Nest eikenprocessierups 26 september 2009

Eikenprocessierups blijft verpoppen

De Natuurkalender
22-AUG-2010 - Eikenprocessierupsen vormen nog steeds nieuwe nesten om zich te verpoppen. Dit is uitzonderlijk laat. De eerste vlinders vlogen half juli al uit. Als we een mooie nazomer krijgen, hebben de net verpopte vlinders nog een goede kans om uit te vliegen en eitjes te leggen.

Bericht uitgegeven door Biocontrole en De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Eikenprocessierupsen vormen nog steeds nieuwe nesten om zich te verpoppen. Dit is uitzonderlijk laat. De eerste vlinders vlogen half juli al uit. Als we een mooie nazomer krijgen, hebben de net verpopte vlinders nog een goede kans om uit te vliegen en eitjes te leggen.

De monitoring van (vlinders van) eikenprocessierupsen in het noorden van Nederland is in volle gang. Op donderdag 19 augustus ontdekte Andres Mol van de Gemeente Coevorden nog meerdere ‘bewoonde nesten’. Deze nesten met poppen van eikenprocessierupsen vond hij na de vangst van verse vlinders* in feromoonvallen. De aanwezigheid van verse vlinders betekent namelijk dat ergens in een straal van één kilometer een nestje of een aantal nesten moeten zitten. Daarom is er rond deze feromoonvallen extra goed gezocht. 

Nest eikenprocessierups (foto: Silvia Hellingman)
Op 29 juni meldde Natuurbericht.nl dat er dit jaar een grote variatie is in het tijdstip waarop eikenprocessierupsen verschillende ontwikkelingsstadia doorlopen. Bij het verpoppen van de rupsen en uitkomen van de vlinders is dezelfde variatie zichtbaar. Terwijl de eerste vlinders half juli al uitvlogen, en de grote piek begin augustus plaatsvond, zijn er nu nog steeds rupsen aan het verpoppen. Als het weer voorlopig goed blijft, kunnen zij nog prima als vlinder uitvliegen en eitjes leggen. Zodra de temperatuur onder de acht graden Celsius komt of het gaat regenen stoppen de vlinders met vliegen.

De eikenprocessierups overwintert als ei. De eitjes komen dus pas volgend voorjaar uit. Normaalgesproken gebeurt dit in april of mei zodra de eiken hun bladeren ontplooien.

Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole; en Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Silvia Hellingman

*Verse vlinders zijn vlinders die nog niet gepaard hebben. Dit is te zien door de geslachtsorganen van de mannetjes te openen. Dat is best veel werk, maar geeft goed inzicht in de populatiedruk in een bepaalde regio.