Koolmees eet pop van eikenprocessierups

Koolmezen eten zelfs poppen van eikenprocessierups

Hellingman Onderzoek en Advies, Wageningen University
3-JUL-2018 - Eerder legden we vast dat mezen jonge en oudere eikenprocessierupsen eten. Nu hebben we op film vastgelegd dat koolmezen ook poppen uit de nesten halen. Het is hard werken voor de koolmees. De poppen zitten in een taaie cocon. Toch lukt het ze feilloos de poppen eruit te halen. Het is een van de resultaten van het project Natuurlijke bestrijding eikenprocessierups.

Hoe kun je het aantal eikenprocessierupsen in de omgeving verminderen door ruimte te bieden aan de natuurlijke vijanden? Dat is waar het project 'Natuurlijke bestrijding eikenprociessierups' in Wapserveen, gemeente Westerveld antwoord op probeert te vinden. Het project is in 2018 van start gegaan en zal nog drie jaar duren. Op de proeflocatie worden de effecten van de maatregelen intensief door Silvia Hellingman in kaart gebracht. Het project is een initiatief van de Boermarke, een lokale overkoepelende organisatie voor de agrarische sector.

Grootoorvleermuizen

Er zijn duizenden planten van tientallen soorten aangeplant om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen te lokken, zoals sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen. Ook realiseerde de Boermarke in samenwerking met een plaatselijke basisschool twintig nestkasten voor koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere soorten vogels die insecten eten. Elf nesten waren bezet in het voorjaar en later nog eens drie aan het begin van de zomer. Ook hangen er kasten voor grootoorvleermuizen. Grootoorvleermuizen eten nachtvlinders, waaronder eikenprocessievlinders. Verder zijn in het vroege voorjaar natuurlijke vijanden in kleine aantallen uitgezet om een opstartpopulatie te realiseren.

Koolmees eet pop

Het stimuleren van biodiversiteit voor natuurlijke vijanden is een proces van jaren. Het is niet zo dat in het eerste jaar al veel resultaten verwacht worden. Maar de eerste successen dienen zich al aan. Afgelopen weekend publiceerden we al een filmpje waarin te zien was hoe koolmezen eikenprocessierupsen uit hun nest haalden. Gisteren legde Silvia Hellingman op film vast hoe een koolmees vakkundig zelfs de poppen van de eikenprocessierups te grazen nam. Een flinke klus vanwege de taaie cocon.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Koolmees haalt poppen van de eikenprocessierups uit het nest (Bron: Silvia Hellingman)

Het project is mede gefinancierd door LTO Noord, provincie Drenthe, Gemeente Westerveld, Vermilion Energy, Prins Bernhard Cultuurfonds en Agrarische Natuur Drenthe. Silvia Hellingman doet de metingen van de effecten van de vogels en natuurlijke vijanden en Klavertje Vier Ecologisch Hovenier heeft bloemenmengsels ingezaaid en houdt de ontwikkeling bij.

Tekst: Silvia Hellingman, Hellingman Onderzoek en Advies en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto en film: Silvia Hellingman (leadfoto: koolmees met pop van eikenprocessierups)