Witte (leucistische) kleine watersalamander en salamander larve Keizer Karel Plein Nijmegen

Salamander overleeft Keizer Karel Plein

Stichting RAVON
22-AUG-2010 - Midden op het Keizer Karel Plein te Nijmegen, één van de drukste verkeerspleinen van Nederland, zijn kleine watersalamanders aangetroffen, waaronder een witte salamander. Een leuke vondst op een bijzondere locatie, waar de salamanders in staat blijken te zijn te overleven en zich voort te planten.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

Midden op het Keizer Karel Plein te Nijmegen, één van de drukste verkeerspleinen van Nederland, zijn kleine watersalamanders aangetroffen, waaronder een witte salamander. Een leuke vondst op een bijzondere locatie, waar de salamanders in staat blijken te zijn te overleven en zich voort te planten.

De salamanders en salamanderlarven zijn waargenomen in de vijver die is aangelegd in het park midden op het Keizer Karel Plein. Onduidelijk is of de salamanders hier zijn uitgezet of dat ze de vijver zelf bereikt hebben. Onder de kleine watersalamanders is een witte (leucistische) salamander aangetroffen. Witte salamanders worden niet vaak gezien, omdat ze meer opvallen en dus eerder worden opgegeten. De witte kleur kan veroorzaakt worden door inteelt, hetgeen optreedt in kleine afgezonderde populaties.

Witte (leucistische) kleine watersalamander en salamanderlarve Keizer Karel Plein Nijmegen (foto: Jackelien de Vries en Marc Luijten)

Kikkercam
Hoe kikkers, padden en salamanders zich in hun natuurlijke omgeving gedragen, is vanaf nu live te volgen op www.kikkercam.nl. Bij een vijver in het midden van het land is een webcam opgesteld. Op de site zijn ook filmpjes te zien van bijzondere dingen die zich eerder voor de camera hebben afgespeeld en waar we normaal gesproken niet zo snel getuige van zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een vervellende bruine kikker? Dit heeft zelfs menig doorgewinterde amfibieënkenner nog niet vaak gezien. Of salamanders die midden in de nacht als mysterieuze zwarte schimmen over het water lijken te scheren? Een vreemde gewaarwording! De moeite waard voor een bezoek dus.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto: Jackelien de Vries en Marc Luijten