Vlaamse gaai, GNU-licentie voor vrije documentatie
25-SEP-2010 - Het is weer zo’n invasiejaar, een invasiejaar van gaaien. Ieder najaar worden ze op trek gezien, maar dit jaar belooft weer een topjaar te worden.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]

Het is weer zo’n invasiejaar, een invasiejaar van gaaien. Ieder najaar worden ze op trek gezien, maar dit jaar belooft weer een topjaar te worden.

(Vlaamse) gaai (foto: Marek Szczepanek)Ieder najaar krijgen gaaien het op de heupen en hamsteren ze eikels en hazelnoten die ze verstoppen voor barre tijden die komen gaan. Daar hebben we al eerder over (natuur)bericht. Dit najaar is het aantal heen en weer vliegende gaaien wel bijzonder hoog. Bijna allemaal hebben ze een eikel in de snavel. Vaak vliegen ze hun vaste route van en naar die ene eik waarvan de eikels rijp zijn. Zo’n boom wordt dan in korte tijd leeggestroopt. Omdat gaaien nogal vergeetachtig zijn, worden niet alle eikels teruggevonden en kunnen dan uitgroeien tot een nieuwe eik.

Sinds 16 september zien trektellers opvallende aantallen gaaien gericht en soms hoog voorbij peddelen, vaak in noordwestelijke richting verdwijnend. Dat suggereert dat ze uit zuidoostelijke regionen komen. Tot en met 20 september zijn al 16 keer aantallen van 100 tot 300 trekkers per telpost gemeld. Trektelpost de Hamert in Noord-Limburg spande op 18 september de kroon met liefst 554 trekkende gaaien. Dat zijn aantallen die alleen om de zoveel jaar vastgesteld worden en een gevolg zijn van voedselschaarste in de herkomstgebieden. De vorige invasies vonden plaats in 2004 en 1996.

Wilt u zelf ook genieten van de gaaientrek, pak dan gerust een tuinstoel en zoek een plek op waar ook wat bomen staan. Een goede kans dat u groepjes gaaien via de bomen ziet overvliegen. De resultaten van de trektellingen zijn dagelijks te volgen op www.trektellen.nl.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GFD-licentie