Middelste bonte specht, GNU-licentie voor vrije documentatie

Middelste bonte specht bereikt de Wadden

Sovon Vogelonderzoek Nederland
28-SEP-2010 - De middelste bonte specht is met een flinke opmars bezig in ons land. Vanuit het oosten en zuiden is de oostgrens van Nederland al bevolkt met jaarlijks toenemende aantallen. Dat er nu ook een exemplaar op Ameland is vastgesteld is toch wel bijzonder en totaal (nog) niet verwacht.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 28 september 2010

De middelste bonte specht is met een flinke opmars bezig in ons land. Vanuit het oosten en zuiden is de oostgrens van Nederland al bevolkt met jaarlijks toenemende aantallen. Dat er nu ook een exemplaar op Ameland is vastgesteld is toch wel bijzonder en totaal (nog) niet verwacht.

Middelste bonte specht (foto: Marek Szczepanek)Limburgse vogelaars waren afgelopen weekend aan het vogelen op Ameland toen ze ineens een heuse middelste bonte specht ontdekte. Omdat de soort met name in Limburg steeds talrijker wordt, trok vogelend Nederland wel even een raar gezicht. Dat nou juist een stel Limburgers op één van de eilanden een middelste bonte specht moest ontdekken… Eventuele twijfel over de waarneming was maar van korte duur omdat er op www.waarneming.nl fraaie en overduidelijke foto’s verschenen.

Spechten zijn doorgaans behoorlijke standvogels. Alleen de grote bonte specht heeft in het verleden de Waddeneilanden weten te bereiken en is daar inmiddels ook broedvogel. De andere spechtensoorten lijken de Waddenzee niet over te durven steken. Dat er nu wel een middelste bonte specht de oversteek heeft gewaagd is wel heel bijzonder. Hoogstwaarschijnlijk is het een zwerver die is doorgeschoten. De kolonisatie van de middelste bonte lijkt daarmee in een grote stroomversnelling te zijn gekomen, want waar er één specht over de dam is…

Op het soortendeel van de SOVON-website is heel mooi te zien hoe de middelste bonte specht in de oostelijke helft van het land oprukt, en dat de aantallen explosief zijn gestegen in een paar jaar tijd.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Marek Szczepanek, GNU-licentie voor vrije documentatie