Oude houtpantserjuffers

De Vlinderstichting
6-OKT-2010 - Houtpantserjuffers zijn najaarslibellen. Nog steeds zijn ze op veel plekken te vinden. De inmiddels wel oude dieren zijn heel anders van kleur dan toen ze nog jong en frisgroen waren.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Houtpantserjuffers zijn najaarslibellen. Nog steeds zijn ze op veel plekken te vinden. De inmiddels wel oude dieren zijn heel anders van kleur dan toen ze nog jong en frisgroen waren.

Een wat oudere houtpantserjuffer (foto: Kars Veling)De houtpantserjuffer overwintert als ei. Dat betekent dat de imago’s, de juffers zelf, pas in de loop van de zomer tevoorschijn komen. De larven hebben natuurlijk wel een zekere ontwikkelingstijd nodig. Ze blijven ook nog wel even aanwezig. Totdat de eerste echte nachtvorst is geweest zul je ze nog kunnen vinden in bosrandjes en in de buurt van bomen en struiken. Ook in de tuin kom je ze tegen. Als ze net uit de larve zijn geslopen, zo in begin augustus, zijn ze schitterend licht metallic groen. De prachtige glans is des te opvallender als de zon erop schijnt. Hoe ouder ze worden hoe donkerder de grondkleur. Nu zie je al juffers met naast groen, ook veel rood en bruin tinten. De komende weken zijn ook geheel roodbruine houtpantserjuffers te vinden. De afgelopen weken is de houtpantserjuffer nog veel gemeld via de invoersites. Ze zijn ook nog ei-afzettend aangetroffen. Houtpantserjuffers boren hun eitjes onder de bast van bomen en struiken die langs het water staan. De eitjes blijven daar de hele winter aanwezig en in het voorjaar laten de larfjes zich naar beneden vallen, Ze hopen dan in het water terecht te komen en beginnen zich te ontwikkelend tot libel. In augustus sluipen ze weer uit. Geef uw waarnemingen van houtpantserjuffers door via telmee of waarneming.nl, want we zijn benieuwd wanneer de laatste worden gemeld.

Een inmiddels bruine houtpantserjuffer (foto: Kars Veling)

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting