Bezemkruiskruid

Bezemkruiskruid heeft de toekomst

FLORON
11-OKT-2010 - Wie Bezemkruiskruid nog niet mocht kennen hoeft nu maar op stap te gaan. De kans hem vanuit auto of trein, langs spoor of snelweg aan te treffen is groot. Een wat eenzame bloeier zo aan het eind van het seizoen. Eenzaam, maar niet alleen: waar hij staat, staat hij massaal.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 11 oktober 2010

Wie Bezemkruiskruid nog niet mocht kennen hoeft nu maar op stap te gaan. De kans hem vanuit auto of trein, langs spoor of snelweg aan te treffen is groot. Een wat eenzame bloeier zo aan het eind van het seizoen. Eenzaam, maar niet alleen: waar hij staat, staat hij massaal.

Bezemkruiskruid in de duinen (foto: Wout van der Slikke)

Het verhaal van Bezemkruiskruid is voor velen bekend: zo’n 70 jaar geleden nog een nieuwkomer in ons land, weet deze geelbloeiende composiet zich hier de laatste decennia spectaculair uit te breiden met gebruik van allerhande transportwegen. Via water, weg en spoor wordt Nederland veroverd, waarna hij de gebaande paden steeds vaker verlaat. De soort duikt nu ook daarbuiten veelvuldig op: eerst zag je hem vooral in stedelijk gebied; tegenwoordig is hij tot diep in natuurgebieden te vinden.

Verspreiding van bezemkruiskruid in Nederland (kaartje: FLORON)

De van oorsprong Zuid-Afrikaanse plant is misschien wel hèt voorbeeld van een innovatieve, ondernemende, snel integrerende, snelwegminnende soort, die het ook onder gure omstandigheden nog lang volhoudt. Bezemkruiskruid hoeft zich over het huidige politieke klimaat dan ook geen zorgen te maken. Voor veel andere natuur ligt dat wel anders. Daar gaat straks flink de bezem door…

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON
Kaartje: FLORON