Centaurium littorale, Strandduizendguldenkruid. Foto: Saxifraga-Hans Dekker. http://www.freenatureimages.eu

Een dag vol opmerkelijke plantenvondsten

FLORON
18-DEC-2010 - Het ontbreekt in de plantenwereld aan dwaalgasten, doortrekkers en wintergasten. Dat neemt niet weg dat er elk jaar weer veel opmerkelijke waarnemingen worden gedaan. Afgelopen zaterdag kwamen er dan ook weer veel voorbij tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ‘floristisch Nederland’.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Het ontbreekt in de plantenwereld aan dwaalgasten, doortrekkers en wintergasten. Dat neemt niet weg dat er elk jaar weer veel opmerkelijke waarnemingen worden gedaan. Afgelopen zaterdag kwamen er dan ook weer veel voorbij tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van ‘floristisch Nederland’.

Strandduizendguldenkruid (foto: Saxifraga-Hans Dekker)Jaarlijks organiseert FLORON samen met de botanische vereniging (KNBV) een landelijke bijeenkomst voor leden en belangstellenden. Op deze ‘Variadag’ wordt vanuit verschillende invalshoeken aandacht besteed aan de wilde flora in Nederland. Behalve voor boeiende presentaties komen de plantenkenners ook bijeen om elkaar te ontmoeten en bij te praten over de ervaringen van het afgelopen jaar. Een geanimeerde bijeenkomst dus, met mensen die het afgelopen jaar weer vele uren, dagen of weken in het veld hebben doorgebracht op zoek naar bijzondere planten. Dat levert een schat aan informatie!

Herbariummateriaal van enkele bijzondere vondsten tentoongesteld door NCB Naturalis op Variadag 2010 (foto: Wout van der Slikke)Een klein deel daarvan kwam aan bod tijdens het jaarlijkse overzicht van bijzondere plantenvondsten door het NCB Naturalis en FLORON. Zo werden ondermeer vondsten van de zeer zeldzame Graskers, Gifsla en Veldwarkruid genoemd. Maar ook mindere zeldzaamheden kunnen het tot een bijzondere vondst schoppen, wanneer ze op een voor hen ongebruikelijke standplaats verschijnen. Dat was bijvoorbeeld het geval met Strandduizendguldenkruid, een kustplantje dat zich dit jaar op het Balloërveld heeft gewaagd.

Dat een dergelijk overzicht nooit compleet kan zijn, werd ook dit jaar weer duidelijk met diverse aanvullende meldingen op deze dag. In latere presentaties werd ook aandacht besteed aan de Nationale Databank Flora en Fauna waarin ook alle plantenwaarnemingen na invoer en controle bijeenkomen. Zo’n database geeft straks een mooi compleet overzicht. Maar een presentatie van bijzonderheden met beelden en herbariummateriaal is natuurlijk wel zo inspirerend. Het beste blijft natuurlijk zelf een soort aan te treffen op zijn natuurlijke - of juist opmerkelijke - standplaats. De plannen voor komend seizoen werden op deze dag alweer gesmeed. Met de bijzondere vondsten in 2011 zal het dus ook wel weer goed komen!

Tekst en foto herbariummateriaal: Wout van der Slikke, FLORON
Foto Strandduizendguldenkruid: Saxifraga-Hans Dekker