Zwartmoeskervel

Zwartmoeskervel, goed voor een winterse waarneming

FLORON
6-JAN-2011 - Het inventarisatieseizoen gaat pas over een paar maanden van start. Toch zijn tal van planten ook in deze tijd van het jaar al te vinden en op naam te brengen: Zwartmoeskervel is zo’n soort.

Bericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]

Het inventarisatieseizoen gaat pas over een paar maanden van start. Toch zijn tal van planten ook in deze tijd van het jaar al te vinden en op naam te brengen: Zwartmoeskervel is zo’n soort.

Bladen van Zwartmoeskervel komen onder de sneeuw vandaan (foto: Wout van der Slikke)

Zwartmoeskervel (Smyrnium olusatrum) is een schermbloem die in de voorzomer bloeit. De plant kan wel bijna anderhalve meter hoog worden en heeft een bloeiwijze met groengelige bloemetjes. De bladen zijn kaal en glanzend en hebben een opvallende vorm. Ze bestaan uit eironde, wat gekartelde deelblaadjes, die uit drietallige tot dubbeldrietallige bladen zijn samengesteld. Een opvallende plant, ook in de winter.

Zwartmoeskervel komt voor in het Middellandse zeegebied en noordwaarts in de Franse en Engelse kuststreken. In Nederland treffen we haar slechts zeer lokaal aan en wel op het Waddeneiland Texel. Dat voorkomen sluit niet naadloos aan op de rest van het natuurlijke verspreidingsgebied. De vindplaats op Texel is dus een voorpost. Het vermoeden is dan ook dat deze soort hier niet op eigen kracht gekomen is. Als vroegere groenteplant ligt menselijke invloed bij de verspreiding ook wel voor de hand. Zich zelfstandig handhaven kan zij wel, want Zwartmoeskervel wordt al vanaf de 17e eeuw voor Texel vermeld en nu dus nog steeds in het buitengebied aangetroffen.

Om gezien en gemeld te worden helpt het voor een plant om niet alleen jaarrond herkenbaar aanwezig te zijn, maar ook om dicht langs een aantrekkelijk wandelroute te gaan staan en als zeldzaamheid op te vallen. De Texelse Zwartmoeskervel zal dan ook niet gauw in de vergetelheid raken. Alleen op waarneming.nl staat van de laatste jaren al een tiental meldingen van dezelfde populatie. Maar beter een keer teveel gemeld dan een keer te weinig. Dat geldt niet alleen voor Zwartmoeskervel, maar ook voor al die andere leuke natuurwaarnemingen. Dus wie nog goede voornemens voor het nieuwe jaar tekort komt, weet wat hem of haar te doen staat.

Tekst en foto: Wout van der Slikke, FLORON