dagpauwoog klein

Zondag vlindervoorjaar

De Vlinderstichting
18-JAN-2011 - De temperatuur was afgelopen zondag 16 januari boven de tien graden en in de loop van de dag werd het plaatselijk zonnig. Dat heeft direct een aantal dagvlinders uit hun overwinteringsplek gelokt. Op verschillende plekken in Nederland zag men een dagpauwoog, citroenvlinder of kleine vos.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De temperatuur was afgelopen zondag 16 januari boven de tien graden en in de loop van de dag werd het plaatselijk zonnig. Dat heeft direct een aantal dagvlinders uit hun overwinteringsplek gelokt. Op verschillende plekken in Nederland zag men een dagpauwoog, citroenvlinder of kleine vos.

Citroenvlinder (foto: Kars Veling)De dagpauwoog is gezien in Nederweert, Terneuzen, Gouda, Hilversum en Zaandam. De citroenvlinder werd aangetroffen in het Fochteloerveen, Westerbork, de Heldense bossen en in Leidschendam. De kleine vos kwam tevoorschijn in Oosterhesselen en Ankeveen. Deze drie soorten overwinteren als volwassen individu en kunnen dus snel reageren op hoger wordende temperaturen in combinatie met zon. De vierde soort die als vlinder overwintert is de gehakkelde aurelia, maar deze is wat moeilijker uit zijn schuilplaats te lokken. De vlinders hebben nu nog niet zoveel mogelijkheden om actief te blijven omdat er nog nauwelijks bloeiende planten zijn en dus bijna geen brandstof in de vorm van nectar aanwezig is. Deze energiebron hebben ze wel nodig, want de overwintering heeft ze veel energie gekost. Zeker als de temperatuur weer zakt, zullen de vlinders opnieuw in winterrust gaan. Normaal gesproken komen ze pas in maart echt tevoorschijn. Dan zoeken ze een partner en zullen de vrouwtjes, na de paring, hun eitjes afzetten. In de loop van het voorjaar sterven deze overwinteraars, maar in de zomer vliegen hun nakomelingen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting