Grote vossen gezien

De Vlinderstichting
24-MRT-2011 - De grote vos, een dagvlinder, is officieel verdwenen uit Nederland. Tenminste, de soort plant zich niet meer op vaste locaties voort. Toch zijn er de afgelopen weken een aantal waargenomen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

De grote vos, een dagvlinder, is officieel verdwenen uit Nederland. Tenminste, de soort plant zich niet meer op vaste locaties voort. Toch zijn er de afgelopen weken een aantal waargenomen.

Grote vos (foto: Kars Veling)Grote vossen overwinteren als vlinder, net als hun broertje de kleine vos. In het vroege voorjaar komen ze tevoorschijn en gaan op zoek naar een partner. Uit de eitjes die in de loop van mei door de vrouwtjes worden afgezet komt in juli de nieuwe generatie. Die gaan in warme streken in zomerrust, maar in de gematigde streken kunnen ze ook flink gaan zwerven. Jaarlijks worden er in ons land grote vossen gezien, maar nergens komt het tot echte vestiging. Op 22 maart werden er op waarneming.nl uit Limburg twee grote vossen gemeld. Ook uit Ijmuiden en Apeldoorn zijn er waarnemingen. De vlinders waren prachtig op de foto gezet en het betreft dus zeker goede determinaties. Mensen die de soort nog nooit hebben gezien kunnen een ‘grote’ kleine vos nogal eens aanzien voor grote vos. Zeker als men zich niet realiseert dat deze soort uiterst zeldzaam is geworden in Nederland.

Het beste kenmerk om de soort te herkennen zijn de vier stippen op de voorvleugel van de grote vos; de kleine vos heeft hier maar drie stippen. Zeker als het warme voorjaarsweer aanhoudt kunnen ook de komende dagen nog grote vossen worden gezien. De meeste kans hebt u in het zuiden en zuidoosten van het land. Probeer een foto te maken, zodat bewijsmateriaal aanwezig is. Een beeldvullende foto is echt niet nodig, als de vlinder er maar herkenbaar op staat.Verschil kleine en grote vos (foto’s: Kars Veling)

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting