Lichten en smeren de moeite waard

De Vlinderstichting
1-APR-2011 - Tijdens de afgelopen nachten zijn er op diverse plaatsen veel vlinders gelokt met lampen en met stroop. Er kwamen vooral veel voorjaarsuilen op de lokmiddelen af.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]

Tijdens de afgelopen nachten zijn er op diverse plaatsen veel vlinders gelokt met lampen en met stroop. Er kwamen vooral veel voorjaarsuilen op de lokmiddelen af.

Kamperfoelie-uil (foto: Kars Veling)Zeker nu de nachten de komende tijd wat minder koud zullen zijn, is het aan te raden om op zoek te gaan naar nachtvlinders. Beide methoden die hiervoor gangbaar zijn werken op dit moment goed. Zo vroeg in het voorjaar zul je niet snel meer dan twintig soorten aantreffen, maar soms gaat het wel om grote aantallen van een of enkele soorten. Zo werden veel kleine voorjaarsuilen (Orthosia cruda) gevonden: 161 vlinders op licht bij Nijmegen en 109 op smeer in Overijssel. Ook 92 bosbesuilen (Conistra vaccinii) en 121 tweestreepvoorjaarsuilen (Orthosia cerasi) bezochten de smeerplek in het Hof van Twente. Genoemde uilen zijn algemene soorten in het hele land. Ook wat minder talrijke soorten zijn al gemeld. Zo waren er twee waarnemingen van de kamperfoelie-uil (Xylocampa areola). Dit is een typische soort van de zandgronden, maar werd de afgelopen dagen gevonden in Nijkerk en Culemborg. Ook de populierenvoorjaarsuil (Orthosia populeti) is zeker geen algemene soort, maar dit jaar zijn ze al gemeld uit de Noordhollandse duinen, de Biesbosch, Limburg, Lelystad en Groningen.

Vier voorjaarsuilen (foto’s: Kars Veling)

Ook in tuinen zijn er veel leuke soorten te ontdekken, dus een lekker smeerseltje bereiden (stroop, suiker en alcohol) en tegen de schemering op bomen aanbrengen of gewoon de lamp goed in de gaten houden, kan ook u leuke soorten bezorgen.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting