Roeppende rugstreeppaddenman

Paddenperikelen: aanloop en verwarring

Stichting RAVON
6-APR-2011 - In de duingebieden laten de rugstreeppadmannen sinds afgelopen zaterdag weer hun ratelende roep horen tijdens warme nachten. De aanloop van hun paartijd is drie weken eerder dan in voorgaande jaren. Met het luide geroep lokken de mannen paarbereide vrouwtjes naar hun poelen. Van de gewone pad loopt de trek inmiddels ten einde en de terugtrek van vrouwtjes zorgt bij veel paddenoverzetters voor verwarring: overzetten of terugzetten?

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum]

In de duingebieden laten de rugstreeppadmannen sinds afgelopen zaterdag weer hun ratelende roep horen tijdens warme nachten. De aanloop van hun paartijd is drie weken eerder dan in voorgaande jaren. Met het luide geroep lokken de mannen paarbereide vrouwtjes naar hun poelen. Van de gewone pad loopt de trek inmiddels ten einde en de terugtrek van vrouwtjes zorgt bij veel paddenoverzetters voor verwarring: overzetten of terugzetten?

Dat de warme zomerdag van zaterdag 2 april voor de rugstreeppadmannen een paarprikkel heeft gegeven was in en langs het Noord-Hollands Duinreservaat op vele plekken te horen. Zo kwamen er meldingen binnen uit Bakkum, Heemskerk, Egmond en Bergen. Ook in de Maashorst (Noordoost-Brabant) waren de rugstreeppadden goed te horen. Velen werden hierdoor blij verrast, want normaal worden de rugstreeppadkoren pas vanaf eind april gehoord. Meer hierover kunt u lezen in een eerder uitgegeven natuurbericht.

Roepende rugstreeppadman (foto: Jelger Herder, Digital Nature)

Het geluid van de veenmol lijkt sterk op dat van de rugstreeppad en kan voor verwarring zorgen, evenals het geluid van de nachtzwaluw, maar deze geluiden zijn nu, zo vroeg in het seizoen, nog niet te horen. U kunt hier het geluid van de rugstreeppad, de veenmol en de nachtzwaluw beluisteren.

Onderzoek naar kooractiviteiten
Het onderzoek naar de kooractiviteiten van de rugstreeppad gaat het derde jaar in. Bekend is dat rugstreeppadden gedurende een lange periode actief zijn, maar niet bekend is of deze activiteit uit één of meerdere activiteitspieken bestaat. Deze informatie proberen we in dit onderzoek te achterhalen en dat is niet makkelijk met dit beweeglijke beestje, dat lang niet elk jaar op dezelfde plek te vinden is. Wilt u hierbij helpen dan nodigen wij u uit een luisterroute te adopteren. Per fiets of wandelend kunt u op zwoele, windstille avonden in de late lente of vroege zomer, al op flinke afstand roepende mannetjes waarnemen. Voor deze soort hoef je niet vlakbij te kijken of te scheppen met een net om zeker te weten dat hij er zit.

Vrouwtje gewone pad al weer op de terugweg leidt tot verwarring bij paddenoverzetters: overzetten of terugzetten? (foto: Kars Veling)

Terugtrek vrouwtjes gewone pad
De afgelopen dagen hebben de paddenoverzetters hun handen vol gehad met het overzetten van gewone padden, kikkers en salamanders. Op 30 en 31 maart werden maar liefst 25.000 padden overgezet. Zoals de voorspelmodule voor de paddentrek al aangaf is de trek nu voorbij.

De laatste dagen kwamen er veel meldingen van paddenoverzetters over de terugtrek van padden. Veel paddenvrouwtjes hebben, na het afzetten van de paddensnoeren, het voortplantingswater alweer verlaten en lopen, soms nog met het kroos op de rug, met forse tred in tegengestelde richting, terug naar het landhabitat waar ze de zomer en winter zullen doorbrengen. Zo kon het de laatste dagen voorkomen dat paddenoverzetters in twee richtingen padden aan het overzetten waren, hetgeen voor velen tot verwarring leidde.

Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl!

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Jelger Herder, Digital Nature, en Kars Veling