Jong trapslang uit Spanje bereikt Nederland via transport trostomaten

Slang als verstekeling mee in koelwagen

Stichting RAVON
4-MEI-2011 - Een medewerker van The Greenery schrok toen hij Goede Vrijdag tussen een partij trostomaten uit Spanje een onverwachte verstekeling aantrof. Omdat de tomaten in een koelwagen waren getransporteerd heeft de verstekeling Nederland levend bereikt. Tijdens de veiling warmde de slang op en werd actief. Van schrik heeft een medewerker de slang gedood. Inmiddels is bekend dat het om een jonge trapslang gaat.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON op [publicatiedatum] 

Een medewerker van The Greenery schrok toen hij Goede Vrijdag tussen een partij trostomaten uit Spanje een onverwachte verstekeling aantrof. Omdat de tomaten in een koelwagen waren getransporteerd heeft de verstekeling Nederland levend bereikt. Tijdens de veiling warmde de slang op en werd actief. Van schrik heeft een medewerker de slang gedood. Inmiddels is bekend dat het om een jonge trapslang gaat.

De trapslang (Elaphe scalaris) komt voor op het Iberische Schiereiland, in mediterraan Frankrijk en het uiterste westen van Italië. Hij kan anderhalve meter lang worden en leeft vooral op hete stenige hellingen met een open bos- of struikbegroeiing en wordt ook vaak aangetroffen op oude stapelmuurtjes in wijngaarden en olijfgaarden, op overwoekerde steenhopen op akkerranden en in verwilderde tuinen. Het is een echte bodemslang, die echter goed kan klimmen.

Jong trapslang uit Spanje bereikt Nederland via transport trostomaten (foto: Kris Joosten)

Hoe de jonge slang van nog geen vijftig centimeter ongemerkt kon meeliften tussen de tomaten is niet bekend. De trefkans is het grootst in het vroege voorjaar als ze zeer actief en snel zijn, zelfs op het heetst van de dag. Bij verstoring reageren ze meestal zeer agressief, en bij beetpakken zal de niet giftige trapslang sissen en bijten. Het is dus onwaarschijnlijk dat de tomatenplukker de slang niet heeft opgemerkt. Aannemelijker is dat de slang na het plukken van de tomaten in het krat met tomaten is gekropen.

Via een gemeenschappelijke kennis heeft de inmiddels dode slang zijn weg gevonden naar het kantoor van RAVON alwaar hij op naam is gebracht. De jonge trapslang was eenvoudig te herkennen aan zijn markante rugtekening, een reeks achter elkaar liggende H-vormige vlekken. Wie weet of de trapslang ooit door ‘global warming’ uit eigen beweging Nederland zal bereiken, maar dit exemplaar is in ieder geval de eerste van Nijmegen. De inmiddels dode slang zal daarom worden geschonken aan het Natuurmuseum Nijmegen.

Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl!

Tekst: Ronald Zollinger en Kris Joosten, RAVON
Foto: Kris Joosten