zwarte zeekoet, SeanMack, GNU Free Documentation License
10-MEI-2011 - Mei is dé vogelmaand, dat gaat ook dit jaar weer op. Vanwege de aanhoudende oostenwinden zijn er de laatste dagen ontzettend veel trekkende vogels gezien. Vooral langs de kust waren de roofvogels (zwarte en rode wouwen, wespendieven en visarenden) soms niet aan te slepen. Echt vogelgeweld dus, maar helaas heeft vogelgeweld in het onderstaande voorval vooral een andere betekenis.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 10 mei 2011

Mei is dé vogelmaand, dat gaat ook dit jaar weer op. Vanwege de aanhoudende oostenwinden zijn er de laatste dagen ontzettend veel trekkende vogels gezien. Vooral langs de kust waren de roofvogels (zwarte en rode wouwen, wespendieven en visarenden) soms niet aan te slepen. Echt vogelgeweld dus, maar helaas heeft vogelgeweld in het onderstaande voorval vooral een andere betekenis.

Zwarte zeekoet (foto: Sean Mack)Afgelopen weekend waren vele vogelaars langs de kust en op de Waddeneilanden omdat er naar verwachting door de aanhoudende oosten- en zuidoostenwinden veel vogels al trekkend naar de kust geblazen zouden worden. Dit bleek dus ook het geval. Naast vele roofvogels, werden er bijvoorbeeld ook hoge aantallen kwikstaarten en boerenzwaluwen waargenomen. De meeste vogelaars hebben dan ook maximaal kunnen genieten. Voor sommige vogelaars verstomde dat genieten helaas. Zij waren er getuige van dat een zeer zeldzame zwarte zeekoet werd gedood door een voorbijkomende hond. Hieronder hun verslag.

“Op de noordpunt van Texel werd op zaterdag 7 mei jongstleden een waarschijnlijk verzwakte zwarte zeekoet in beginnend zomerkleed ontdekt. Er werd geen olie waargenomen, maar hij zat niet heel gezond in de veren, zo leek het. Men overwoog even om de vogel te vangen en naar het vogelasiel te brengen, maar twijfelde. De vogel zat op het strand, poetste zich zo af en toe en keek wat om zich heen. Vogelaars en fotografen lagen op een meter of 25 te kijken naar en te genieten van deze schitterende vogel die in ons land behoorlijk zeldzaam is, zeker in het voorjaar en zomer.

Terwijl de vogelaars lagen te kijken kwam er ineens van achter langs het strand een echtpaar met een loslopende hond aangelopen. Voordat men het in de gaten had rende de hond bijna letterlijk tussen de vogelaars door naar dat hoopje vogel dat daar op het strand lag. Het killerinstinct van de hond zorgde ervoor dat hij de wanhopig vluchtende zwarte zeekoet vol in zijn nek pakte en door elkaar schudde. De vogelaars probeerden de zwarte zeekoet nog uit de bek van de hond te bevrijden, maar het was al te laat. De vogel was doodgebeten. Dit alles speelde zich af in een tijdsbestek van enkele seconden. Heel triest dat dit juist met zo’n bijzondere vogel moest gebeuren.

Het echtpaar en de hond kregen een paar boze opmerkingen om de oren, maar daar was de zwarte zeekoet niet mee gered. De vogelaars vonden het heel triest dat honden los mogen lopen en om te zien dat hondenbezitters soms totaal niet lijken te beseffen wat hun loslopende viervoeter allemaal kan veroorzaken. Zwaar teleurgesteld dropen ze af. Een heel eind verder liet het echtpaar de hond weer los…”

Op de site van DutchBirding is nog de levende zwarte zeekoet te zien.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: SeanMack, GNU Free Documentation License