Aardbeivlinder (1) (foto: Henk Bosma)

Zeldzame aardbeivlinder op Sallandse Heuvelrug

12-MEI-2011 - Vrijwilligers van Natuurmonumenten ontdekten afgelopen week enkele zeldzame aardbeivlinders op de Sallandse Heuvelrug. Een bijzondere waarneming, want Natuurmonumenten vreesde dat de soort hier was uitgestorven. De aardbeivlinder is voor het eerst sinds 2006 weer op het hellinghoogveen waargenomen. Vorig jaar werden al twee exemplaren op een nabijgelegen plek ontdekt. Op de nieuwe vindplaats werden vier exemplaren van de bijzondere soort aangetroffen. Daarmee lijkt er een kleine populatie van de aardbeivlinder te zijn ontstaan in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Vrijwilligers van Natuurmonumenten ontdekten afgelopen week enkele zeldzame aardbeivlinders op de Sallandse Heuvelrug. Een bijzondere waarneming, want Natuurmonumenten vreesde dat de soort hier was uitgestorven. De aardbeivlinder is voor het eerst sinds 2006 weer op het hellinghoogveen waargenomen. Vorig jaar werden al twee exemplaren op een nabijgelegen plek ontdekt. Op de nieuwe vindplaats werden vier exemplaren van de bijzondere soort aangetroffen. Daarmee lijkt er een kleine populatie van de aardbeivlinder te zijn ontstaan in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

Aardbeivlinder (foto: Henk Bosma)De aardbeivlinder meet slechts elf millimeter en het diertje is zeer kritisch op zijn leefomgeving. De soort houdt van matig voedselrijk en vochtig grasland met her en der een ruigte, zoals je op de heuvelrug vindt. Ook groeit hier veel tormentil, een plant met kleine gele bloemen, waar de aardbeivlinder zijn voedsel vandaan haalt. Je kunt de aardbeivlinder tegenkomen van april tot en met juni, maar de soort gaat in heel Europa achteruit. De oorzaken van deze achteruitgang zijn niet duidelijk. Mogelijke factoren zijn te veel stikstof en klimaatverandering. In Nederland staat de vlinder op de rode lijst, omdat hij bijna is uitgestorven.

Kijk voor meer informatie over de aardbeivlinder op Vlindernet.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Henk Bosma