Een brandweerman vecht tegen de vlammen van een duinbrand bij Bergen aan Zee in 2010 (foto: Jelzo)
Foto: Jelzo, gfd-licentie

Duingebied Schoorl mogelijk niet hersteld

24-MEI-2011 - Begin deze maand woedde een grote brand in het duingebied bij Schoorl. Die verwoestte rond de 250 hectare. Vooral het mooie, grote heidegebied werd verbrand. Of het duingebied weer in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld, is nog niet duidelijk.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Begin deze maand woedde een grote brand in het duingebied bij Schoorl. Die verwoestte rond de 250 hectare. Vooral het mooie, grote heidegebied werd verbrand. Of het duingebied weer in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld, is nog niet duidelijk.

Brandweer aan het werk tijdens duinbrand bij Schoorl in 2010 (foto: Jelzo)De schade is groot en de voor dit duingebied kenmerkende heide komt niet vanzelf terug. Boswachter Jeroen Pater: "Als we die heide weer terug willen, moeten we alles opnieuw ploegen en de grond weer kalkarm maken. Gebeurt dat niet, dan verschijnen allerlei grassen in plaats van die bijzondere heide, waar veel bezoekers zo van houden. En de schade aan wegen, paden en rasters is ook niet mis. Kapot gereden door zwaar materieel van hulpverleners. De structuur is gewoon helemaal stuk.”

Het kost veel werk, geld en tijd om het gebied in oude eer en glorie te herstellen. Staatsbosbeheer heeft geen reserves voor dergelijke calamiteiten en staat ook voor de grootste bezuinigingen ooit. Het is een uitvoerende overheidsorganisatie: tweederde van het budget komt uit Den Haag. De Rijksoverheid betaalt Staatsbosbeheer jaarlijks voor het beheer van natuurgebieden, al jaren minder dan eigenlijk nodig is. Het extra budget voor het herstel van het duingebied in Schoorl zal van diezelfde overheid moeten komen.

Staatsbosbeheer hoopt dat het extra geld voor herstel er komt. Niet alleen voor de natuur, maar ook voor de omwonenenden en ondernemers in de regio en voor de vele bezoekers van het duingebied.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Jelzo, Gfd-licentie