bever

Bever bezoekt Friese Veen

12-JUL-2011 - Natuurmonumenten ontdekte vorige week vraatsporen van een bever in het Friese Veen bij Paterswolde (Drenthe). Een flinke tak van een omgewaaide wilg draagt de sporen van zijn tanden. In de omgeving zijn meer, vooral kleine, takjes afgeknaagd en opgegeten. Het bezoek van de bever laat zien dat het verbinden van natuurgebieden helpt.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Natuurmonumenten ontdekte vorige week vraatsporen van een bever in het Friese Veen bij Paterswolde (Drenthe). Een flinke tak van een omgewaaide wilg draagt de sporen van zijn tanden. In de omgeving zijn meer, vooral kleine, takjes afgeknaagd en opgegeten. Het bezoek van de bever laat zien dat het verbinden van natuurgebieden helpt. 

Bever (foto: Manon Kaandorp en Cynthia Lange) 'De sporen zijn waarschijnlijk van een zwervend mannetje,' meldt boswachter Booi Kluiving trots. 'De bever is een prachtig beest. Het Friese Veen is klein, maar perfect voor een bever. Het is waterrijk en staat in verbinding met het Paterswoldse meer.' De bever is al ruim 200 jaar verdwenen uit de natuur van Drenthe. Recent zijn een aantal bevers losgelaten bij het Zuidlaardemeer en de Hunze.

Onlanden volgende stap
'Nu hopen dat de bevers snel de Onlanden weten te vinden.' Kluiving denkt dat het nieuwe natuurgebied ten zuiden van de stad Groningen daarvoor een prima plek is. 'Met de nieuwe waterberging ontstaat in De Onlanden een geschikt leefgebied voor bevers.' Bevers kunnen De Onlanden bereiken via een natuurverbinding naar het Paterswoldse meer.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Manon Kaandorp en Cynthia Lange