Otter

Otterdrama in Alde Feanen

9-NOV-2011 - Een dag voor het loslaten van de verweesde otterdrieling uit de uitwenkooi in Nationaal Park Alde Feanen werden twee van de drie otters plotseling een voor een ernstig ziek. Zij vertoonden verschijnselen als trillen, verlies van evenwicht en stuiptrekkingen. Er werd snel besloten de otters terug te brengen naar het opvangcentrum. Hier bleek het ziektebeeld in hevigheid toe te nemen. De otters maakten bovendien kermende geluiden, die op veel pijn duidden. Zij werden snel behandeld met een pijnstiller en antibiotica. Dat mocht niet baten. De nacht na de behandeling stierven de dieren.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Een dag voor het loslaten van de verweesde otterdrieling uit de uitwenkooi in Nationaal Park Alde Feanen werden twee van de drie otters plotseling een voor een ernstig ziek. Zij vertoonden verschijnselen als trillen, verlies van evenwicht en stuiptrekkingen. Er werd snel besloten de otters terug te brengen naar het opvangcentrum. Hier bleek het ziektebeeld in hevigheid toe te nemen. De otters maakten bovendien kermende geluiden, die op veel pijn duidden. Zij werden snel behandeld met een pijnstiller en antibiotica. Dat mocht niet baten. De nacht na de behandeling stierven de dieren.

Otter (foto: Hugh Jansman)De otters zijn direct na hun dood voor sectie overgebracht naar het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum van de Rijksuniversiteit van Utrecht. Uit de rapportage bleek dat de dood niet samenhangt met het zenderen. Tevens is gebleken dat de otters in erg goede conditie waren en geen last hadden van een bacteriële of virale infectie. Tot nu toe is er nog geen doodsoorzaak gevonden. Het onderzoek wordt voortgezet. Mogelijk zijn de dieren vergiftigd.

De derde otter is, nadat gebleken was dat deze kerngezond was, volgens planning uitgezet. Hierna volgden de twee Tsjechische otters. Vlak voor het uitzetten van de otters dook bij de uitwenkooi ook een wilde otter op. Deze otter is met een IR wildlife camera op film vastgelegd.

De uitgezette otters doen het goed. Met behulp van hun zenders kon nagegaan worden dat de twee Tsjechische otters snel uit elkaar zijn gegaan en op een flinke afstand van elkaar een goede plek gevonden hebben. De overgebleven Nederlandse otter vond een plek tussen de beide Tsjechen in nabij de uitwenkooi.

Bron: Stichting Otterstation Nederland en Stichting Vrienden van de Otter
Foto: Hugh Jansman, Alterra