Grote vos

De Grote vos is los!

21-MRT-2012 - Het hoeft niet altijd slecht nieuws te zijn over dagvlinders. Er werden de laatste dagen verschillende grote vossen gemeld. Deze soort, die vrijwel was verdwenen uit Vlaanderen en Nederland, kende vorig jaar een spectaculaire toename. Het vroege voorjaar is een goede tijd om hem te zien te krijgen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting en Natuurpunt Studie op [publicatiedatum]

Het hoeft niet altijd slecht nieuws te zijn over dagvlinders. Er werden de laatste dagen verschillende grote vossen gemeld. Deze soort, die vrijwel was verdwenen uit Vlaanderen en Nederland, kende vorig jaar een spectaculaire toename. Het vroege voorjaar is een goede tijd om hem te zien te krijgen.

Grote vos houdt van een boomrijke omgeving (foto: Kars Veling)De Grote vos (Nymphalis polychloros) is een dagvlinder die nogal eens wordt gezien op wonden van bomen. Hij overwintert, net als zijn meer algemene broertje de Kleine vos (Aglais urticae), als volwassen vlinder. Ze zitten in de winter weggekropen in holle bomen, schuurtjes, bunkers of zolders. Op de eerste voorjaarsdagen komen ze tevoorschijn en gaan op zoek naar een partner. Er werden dit jaar al 29 waarnemingen, gemeld via de invoersite Waarnemingen.be, in alle Vlaamse provincies. 

Vorig jaar waren er van meer dan 62 locaties meldingen. In Nederland werd zelfs voortplanting vastgesteld in Flevoland. Mogelijk zit het extreem warme voorjaar van 2011 hier voor iets tussen. De waarnemingen van vorig jaar gebeurden in het hele land en aangezien de soort zeer mobiel is, kan ze overal worden gezien. Wel lijkt de Grote vos een voorkeur te hebben voor vochtige, open bossen, bosranden, boomgaarden en andere plekken met grote vrijstaande bomen. De waardplant, waarop de eitjes worden afgezet en waarop de rupsen leven zijn vooral iep, maar ook zoete kers en sommige wilgensoorten. Om te weten of de soort zich dit jaar ook succesvol zal voortplanten, is het wachten tot half juni, want dan vliegen de nakomelingen van de eerste generatie. De exemplaren die nu worden waargenomen, hebben alvast succesvol de winter overleefd.

Mensen die nog nooit een Grote vos hebben gezien kunnen een wat fors uitgevallen Kleine vos ook aanzien voor Grote vos. Want ook die vliegt bij dit lenteweer rond. Het beste kenmerk om de soort aan te herkennen is het stippenpatroon. De Grote vos heeft vier stippen op de voorvleugel (als het atoomteken, zie foto). De Kleine vos heeft hier maar drie stippen.

Het verschil tussen de Kleine en de Grote vos (foto: Kars Veling)Zeker als het warme voorjaarsweer doorzet kunnen de komende weken nog Grote vossen worden gezien. Probeer een foto te maken als je er een ziet, zodat bewijsmateriaal aanwezig is. Beeldvullend is echt niet nodig, als de vlinder er maar herkenbaar op staat. Geef uw waarneming door via Waarnemingen.be, zodat we een goed beeld kunnen krijgen van de toestand en verspreiding van de soort.

Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting, bewerkt door Wouter Vanreusel, Natuurpunt Studie