neergeschoten wolf Westerwald

Belgische wolf al dood?

25-APR-2012 - Zeven maanden geleden was de waarneming van een Wolf een van de hoofdpunten van het VRT journaal. De zoektocht naar een Lynx door het programma Dieren in Nesten draaide anders uit dan verwacht, toen een cameraval nabij Gedinne (Namen) voor het eerst in bijna honderd jaar bewijs leverde van een wolf op Belgisch grondgebied. De waarneming werd door natuurliefhebbers op gejuich onthaald. De terugkeer van de wolf toonde aan dat zelfs top-predatoren kunnen herstellen van intensieve uitroeiing. Maar mogelijk is dit dier nu al dood.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]

Zeven maanden geleden was de waarneming van een Wolf een van de hoofdpunten van het VRT Journaal. De zoektocht naar een Lynx door het programma Dieren in Nesten draaide anders uit dan verwacht, toen een cameraval nabij Gedinne (Namen) voor het eerst in bijna honderd jaar bewijs leverde van een wolf op Belgisch grondgebied. De waarneming werd door natuurliefhebbers op gejuich onthaald. De terugkeer van de wolf toonde aan dat zelfs top-predatoren kunnen herstellen van intensieve uitroeiing. Maar mogelijk is dit dier nu al dood.

In West-Duitsland was men eind februari ook in extase door de waarneming van een Wolf in de Westerwald-regio, op net geen 150 km van de Belgische grens. Het was 123 jaar geleden dat er in deze streek nog een Wolf was waargenomen. De tweede ontmoeting legde echter een domper op de feestvreugde. Wandelaars vonden namelijk afgelopen weekend het kadaver. Het beschermde dier was gedood met een geweer van zwaar kaliber. Natuurbeheerders reageren ontsteld op dit misdrijf en de lokale jachtvereniging biedt zelfs een beloning voor het vinden van de dader aan. Intussen heeft de dader zich al aangegeven bij de politie.

Foto: ADPAangezien Wolven lange afstanden kunnen afleggen, valt het niet uit te sluiten dat het gaat om ‘onze’ Wolf. Met zekerheid stellen dat het gaat om hetzelfde exemplaar is echter niet mogelijk. In het westen van Europa werden het laatste jaar verschillende, solitaire individuen gemeld, terwijl in er in het Oosten van Duitsland al een tiental roedels leven. De soort is al enkele jaren in opmars en sinds de eeuwwisseling groeide de Duitse populatie aan tot ongeveer 100 dieren. Ook in Centraal-Europa is de soort aan de beterhand, en breidt ze uit.

De herkolonisatie van Europa verloopt sneller dan verwacht en de Wolf staat bij wijze van spreken voor de deur. Mensen hebben van de Wolf niets te vrezen. En ondanks het feit dat er in Duitsland af en toe een schaap wordt gedood, wees recent onderzoek uit dat Wolven zich quasi uitsluitend voeden met wilde dieren zoals Edelherten en Reeën, en amper tot niet met vee. Het zal zaak zijn om gepast te reageren op de terugkeer van de Wolf, en hopelijk is dat niet met wapens.

Tekst: Iwan Lewylle, Natuurpunt Studie & Karl Van Ginderdeuren

Foto: DPA