distelvlinder-klein

Distelvlinders verschijnen

De Vlinderstichting
23-JUL-2012 - De distelvlinder is altijd in erg wisselende aantallen aanwezig. In het recente topjaar 2009 werden er vele tienduizenden gezien, de afgelopen jaren waren er veel minder. In mei is deze trekvlinder ons land binnengekomen en nu verschijnen de nakomelingen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De distelvlinder is altijd in erg wisselende aantallen aanwezig. In het recente topjaar 2009 werden er vele tienduizenden gezien, de afgelopen jaren waren er veel minder. In mei is deze trekvlinder ons land binnengekomen en nu verschijnen de nakomelingen.

De verse vlinders zijn felgekleurd, en omdat de rupsen prima te eten hebben gehad zijn ze ook groot (foto: Kars Veling)Hoewel zeker geen topjaar lijkt het er wel op dat er in 2012 meer distelvlinders te zien zullen zijn dan in 2010 en 2011. Via Waarneming.nl en Telmee komen er al zeer geregeld meldingen van verse, net uit de pop gekomen vlinders. De komende weken tot ver in augustus zullen de aantallen nog toenemen. De distelvlinder is een trekvlinder die hier niet kan overwinteren. Ieder voorjaar trekken vlinders vanuit Noord-Afrika naar onze streken. De vlinders moeten duizenden kilometers vliegen en na de gevaarlijke Middellandse zee hebben ze ook nog bergketens en door de mens intensief gebruikt land te overwinnen. Ook het weer kan tegenzitten. Als er veel storm en regen is onderweg, zullen maar weinigen de tocht overleven en kunnen we hier een jaar zonder distelvlinders verwachten. Zit het mee en gaat het ze – letterlijk – voor de wind, dan kunnen duizenden distelvlinders hier arriveren. Ze planten zich hier voort en sterven dan.

De vlinderstruik is een geliefde nectarbron voor de distelvlinder (foto: Kars Veling)De rupsen, die vooral leven op allerlei distels, ontwikkelen zich hier in een week of zes tot vlinder en deze nakomelingen zijn nu te zien. Voor een deel zullen deze vlinders in september en oktober terug trekken naar het zuiden, maar anderen blijven hier en zullen dood gaan zodra de winter echt begint. Distelvlinders zijn echte snoepers, die veel nectar nodig hebben voor hun terugtocht naar Afrika. De bekende vlinderstruik is een erg goede nectarplant, maar ook distels, koninginnenkruid en de ijzerhard bij ons in de tuin worden graag bezocht. Je vindt de meeste vlinders dus op plaatsen waar veel voedsel voor ze te halen is. Bloemrijke tuinen zijn ideaal, maar ook in bloemrijke ruigten zijn soms tientallen distelvlinders te zien. De soort is overal in Nederland te verwachten, zowel op klei- als op zandgronden en zowel in bossen als in heiden, graslanden en duinen. We zijn benieuwd of er veel gezien zullen worden de komende weken. Het is nu in ieder geval goed vlinderweer.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting.