Lanius collurio, Grauwe klauwier. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. http://www.freenatureimages.eu

Zorro zoeken - en vinden!

Vogelbescherming Nederland
21-JUN-2012 - Vandaag is de langste dag (en kortste nacht) van het jaar. De lange ochtenden en avonden zijn ideaal om op zoek te gaan naar specialiteiten die in deze tijd van het jaar te zien zijn. Zo is dit de beste tijd van het jaar om op zoek te gaan naar grauwe klauwieren. Of bosuilen. Of beide. Die grauwe klauwieren lijken misschien een moeilijke opgave, maar met de handige app van Stichting Bargerveen, SOVON en Vogelbescherming wordt het vinden van klauwieren opeens een fluitje van een cent.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

Vandaag is de langste dag en kortste nacht van het jaar. De lange ochtenden en avonden zijn ideaal om op zoek te gaan naar specialiteiten die in deze tijd van het jaar te zien zijn. Zo is dit de beste tijd van het jaar om op zoek te gaan naar grauwe klauwieren. Of bosuilen. Of beide. Die grauwe klauwieren lijken misschien een moeilijke opgave, maar met de handige app van Stichting Bargerveen, SOVON en Vogelbescherming wordt het vinden van klauwieren opeens een fluitje van een cent.

Grauwe klauwier (foto: Janus Verkerk)Er zijn goede redenen om rond de langste dag een lange avondwandeling te maken en er niet te lang meer mee te wachten. Rond de langste dag vindt een ommekeer plaats in de vogelwereld: jonge vogels zijn veelal uitgevlogen en nu breekt een periode aan waarin vogels steeds moeilijker waar te nemen zijn.

Wanneer u aan het begin van de avond vertrekt in het Drentse Bargerveen (vroeg eten, of picknick mee!) lukt het zeker om enkele klauwieren te zien. Op de terugweg is de kans groot dat u jonge bosuilen zult horen. Die zijn in deze periode heel actief: het nest is verlaten maar de vogels zijn nog niet zelfstandig en roepen voortdurend naar elkaar.

Grauwe klauwieren zijn zeldzame vogels, die Nederland langzaam aan het veroveren zijn. Ze zijn bijzonder kieskeurig als het om hun leefgebied gaat. Dat moet rijk zijn aan kleine dieren (insecten, maar ook wel hagedissen en muizen) en een afwisseling tussen openheid en bosranden bieden. Door goed natuurbeheer zijn zulke plekken soms teruggekomen waar ze eerder verdwenen waren, en daar profiteert de grauwe klauwier van.

Met de app ‘Op zoek naar Zorro’ kun je in klauwierenparadijs het Bargerveen in Drenthe op zoek naar de gemaskerde rover. Maar ook zonder app is Zorro goed te vinden, de wandelroute is ook gewoon als PDF te downloaden. Klik hier voor meer informatie.

Tekst: Lars Soerink, Vogelbescherming Nederland
Foto: Janus Verkerk, Saxifraga