Soay-schaap

Schaap opgehangen aan boom in Waasmunsters natuurgebied

25-JUL-2012 - Dit weekend deden wandelaars een macabere ontdekking in de Vaag, het speelbos van de gemeente Waasmunster. Het dier was met een nylontouw opgeknoopt aan een boom en gestikt. De politie onderzoekt de zaak.

Bericht uitgegeven door Natuurpunt [land] op [publicatiedatum]

Dit weekend deden wandelaars een macabere ontdekking in de Vaag, het speelbos van de gemeente Waasmunster. Het dier was met een nylontouw opgeknoopt aan een boom en gestikt. De politie onderzoekt de zaak.

De Vaag ligt tussen de E17, de Oudeheerweg-Heide en de Baudelodreef. Sinds kort staat Natuurpunt Zuid-Waasland in voor het beheer van dit gebied. Via gerichte ingrepen wordt gepoogd om de hoge ecologishe waarde van het gebied te verhogen. Heischrale graslanden worden er begraasd door zeven Schotse Soay-schapen. Natuurpunt koos speciaal voor dit schuwe schapenras omdat Soays in staat zijn om zelfs in schrale vegetaties voldoende voedsel te vinden. Door het graasbeheer wordt de vergrassing en verbossing van de laatste stukjes heide van Waasmunster tegengegaan.

Zeven Schotse Soay-schapen zorgen ervoor dat één van de laatste heidrelicten in Waasmunster niet verbost of vergrast (foto: Pieter Van Dorsselaer)

De zeven Soays (vier lammeren en drie ooien) zaten nog maar een goeie maand in het gebied. Eén dier werd dus dit weekend opgeknoopt. Een wonde aan de achterpoot laat vermoeden dat het schaap eerst met behulp van een hond in het nauw werd gedreven en vervolgens met een blauw gevlochten nylontouw rond de nek werd opgeknoopt aan een vrijstaande Zomereik.

Eén van de schapen werd dit weekend op gruwelijke wijze opgeknoopt (foto: Pieter Van Dorsselaer)

'Dat zoiets kan, is gewoon onbegrijpelijk', zegt Pieter Van Dorsselaer, medewerker van Natuurpunt en conservator van De Vaag. 'Het gebied wordt veel bezocht door wandelaars en jeugdverenigingen van Waasmunster. De schapen vormen voor hen een extra aantrekkingspunt, zeker ook voor de vele kinderen die dit gebied als speelzone gebruiken.'

Natuurpunt roept iedereen die in het weekend van 21-22 juli iets verdachts zou hebben opgemerkt in de omgeving van de Vaag op om contact op te nemen met de politie op het nummer 101. Alle informatie is welkom om herhaling van deze feiten te voorkomen.

Tekst en foto's: Pieter Van Dorsselaer, conservator van De Vaag (Natuurpunt Zuid-Waasland), gsm: 0495-830 329