Zwemmende bever in de Biesbosch

Beverkalender augustus: bevers op pad

Zoogdiervereniging
20-AUG-2012 - De jonge bevers zijn in augustus inmiddels zo oud dat ze steeds verder van de burcht of het hol waar ze geboren zijn wegzwemmen. Aanvankelijk bleven ze nog angstvallig in de directe omgeving van de geboorteplek. Gaandeweg deze maand blijven ze steeds korter bij de burcht hangen en zwemmen honderden meters weg om hun voedsel bij elkaar te scharrelen.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

De jonge bevers zijn in augustus inmiddels zo oud dat ze steeds verder van de burcht of het hol waar ze geboren zijn wegzwemmen. Aanvankelijk bleven ze nog angstvallig in de directe omgeving van de geboorteplek. Gaandeweg deze maand blijven ze steeds korter bij de burcht hangen en zwemmen honderden meters weg om hun voedsel bij elkaar te scharrelen.

Bij onderzoek aan de bevers in de Biesbosch valt het op dat bevers in de zomer omstreeks middernacht bij een territoriumgrens aanwezig zijn. Bevers markeren deze grens door middel van geurmerken. In het donker is dat goed te merken vanwege de sterke geur die de verse geurmerken verspreiden. De eerste uren zijn geurmerken vanaf enkele tientallen meters te ruiken. Het gebruik van een zaklamp levert dan vaak een glimp van een bever op.

Bever (foto: Maaike Plomp)

Bevers zijn vooral 's nachts actief en hun actieve periode verloopt in een vast patroon. Omdat het in de zomer 's avonds langer licht is, zijn ze dan regelmatig goed te zien in de laatste paar uren daglicht. Als ze in de avond actief worden is hun maag doorgaans leeg en ze gaan druk aan de gang om deze te vullen. Een volwassen bever moet per dag ongeveer een kilo eten. Zodra de maag vol is hebben de bevers tijd voor andere zaken zoals opbouwen van de burcht, vachtverzorging, sociale contacten en territoriumafbakening.

Tekst: Vilmar Dijkstra en Sil Westra, Zoogdiervereniging
Foto: Maaike Plomp