Glanskopmees op nest met Rosse vleermuis

Glanskopmees en rosse vleermuis samen in nestkast

Zoogdiervereniging
8-JUN-2012 - Bertus van der Laan vond onlangs tussen Bussum en Huizen een broedende glanskopmees en een rosse vleermuis samen in een nestkastje. In de drie jaar dat hij nestkastjes ophangt en controleert heeft hij iets dergelijks nog niet eerder gezien. Blijkbaar hebben ze geen last van elkaars gezelschap.

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Bertus van der Laan vond onlangs tussen Bussum en Huizen een broedende glanskopmees en een rosse vleermuis samen in een nestkastje. In de drie jaar dat hij nestkastjes ophangt en controleert heeft hij iets dergelijks nog niet eerder gezien. Blijkbaar hebben ze geen last van elkaars gezelschap.

Sinds drie jaar hangt Van der Laan nestkastjes op in Crailo, een bosgebied van het Goois Natuur Reservaat, tussen Bussum en Huizen. Behalve veel vogels, herbergt dit stuk bos ook populaties rosse vleermuizen en ruige dwergvleermuizen.

Glanskopmees op nest met rosse vleermuis (foto: Bertus van der Laan)

Van der Laan: “In het voorjaar controleer ik samen met mijn vrouw de broedgevallen van de mezen, vliegenvangers en boomklevers; in de vroege herfst controleer ik de nestkastjes op vleermuizen. Er zitten dan altijd tientallen ruige dwergvleermuisjes in.”

“Dit voorjaar gebeurde er iets leuks. Ik heb een zwarte mezenkast hangen in een beukenlaan die door een gemengd bos (naaldhout en loofhout) loopt. Tijdens de nestkastcontrole op 7 april lag hier nog geen nestmateriaal in. Met de controle op 13 april lag er een volledig afgebouwd mezennest in, met daarin half weggedoken een rosse vleermuis. Die vind ik wel vaker in mijn nestkastjes, vooral in de vroege herfst.”

“Tijdens de controle van 23 april zat er tot onze blijdschap een glanskopmees in het nestkastje te broeden. Ik zag maar één ei, maar de rosse vleermuis zat er nog steeds naast! Ik wilde de glanskop niet storen en heb snel het kastje dichtgedaan en haar op de eieren laten zitten.”

“Dit is de eerste glanskop in drie jaar dat ik controleer in dit gebied die aan het broeden is geslagen en leuk genoeg zit ze samen in het nestkastje met een rosse vleermuis, blijkbaar zonder dat ze elkaar schaden.”

Tekst en foto: Bertus van der Laan, Zoogdiervereniging