Noordse pijlstormvogel

Noordse pijlstormvogel is de weg kwijt

Sovon Vogelonderzoek Nederland
24-APR-2012 - Soms val je van verbazing zowat van je stoel. Dat gebeurde onlangs nog bijna. Op het Nijkerkernauw werd zondag 22 april jongstleden een noordse pijlstormvogel gefilmd die daar helemaal niet hoort. Niet op die plek en al helemaal niet in deze tijd van het jaar.

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]

Soms val je van verbazing zowat van je stoel. Dat gebeurde onlangs nog bijna. Op het Nijkerkernauw werd zondag 22 april jongstleden een noordse pijlstormvogel gefilmd die daar helemaal niet hoort. Niet op die plek en al helemaal niet in deze tijd van het jaar.

Via de social media werd een YouTube-filmpje getoond waarop vrij duidelijk een vliegende noordse pijlstormvogel te zien is. Deze noordse pijlstormvogel werd om 15.00 uur gefilmd op het Nijkerkernauw door Bernd de Bruijn ten oosten van Bunschoten, vliegend in westelijke richting en heel af en toe even op het water zittend.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Wat doet zo’n vogel daar? Noordse pijlstormvogels zijn echte zeevogels die in de zomer en vooral in het najaar bij een sterke aanlandige wind, dus uit westelijke tot noordwestelijke richting, in kleine aantallen langs onze kust vliegen op weg naar het zuiden. In de winter en het voorjaar zijn ze in onze streken zeer zeldzaam.

Zo zie je maar weer, het kan in ons land eigenlijk altijd en overal, weer of geen weer. Veel plezier in het veld. Goede tip: neem altijd een film- of fotocamera mee. Je weet maar nooit wat je tegenkomt…

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Film: Bernd de Bruijn