Natuurvondst in Nationaal Park Duinen van Texel
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Op 2 juni 2012 deed oud-boswachter van Staatsbosbeheer Kees Bruin een bijzondere natuurvondst: het purper schorpioenmos. Kees ontdekte het mos in reservaat De Geul, onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Hij ontdekte het mos in één van de in 1993 afgeplagde valleien van het Moksloot-gebied.
Verrassing in duinvallei
Het is een bijzondere vondst, omdat het mos al sinds 1951 als uitgestorven geldt in Nederland. In de vorige eeuw is het mos in enkele bronveentjes in het oosten van Nederland gevonden, onder andere in de Mosbeek in Twente en op de Brunsummerheide in Limburg. Verder zijn er twee oude vondsten uit de 19e eeuw bekend, ook uit het oosten des lands. Daarom is de vondst in een duinvallei erg verassend.
Het purper schorpioenmos moet, gezien de afmeting van de groeiplaats, al minstens enkele jaren in deze vallei staan. Maar omdat het zo donker van kleur is en op een donkere, slikkige ondergrond groeit, valt nauwelijks op. Hierdoor wordt het gemakkelijk over het hoofd gezien.
Dubbele check
Omdat purper schorpioenmos zo zeldzaam is en er een soort bestaat die er veel op lijkt, is de determinatie gecontroleerd door een (schorpioen)mosexpert. Dr. Henk Siebel, bevestigde dat het om purper schorpioenmos gaat. Meer informatie vind je op de blog van Staatsbosbeheer Texel.
Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Kristian Peters, Wikipedia GNU Free Documentation Licence