weerschijn drinkt klein

Bloeddrinkende vlinders?

De Vlinderstichting
4-DEC-2008 - De Vlinderstichting ontving een link naar een boeiend filmpje op Youtube. Hierin wordt beweerd dat er in Siberië bloeddrinkende nachtvlinders zijn gevonden. Vindt u het maar een raar verhaal? In dit filmpje kunt u het zelf zien en oordelen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op donderdag 4 december 2008

De Vlinderstichting ontving een link naar een boeiend filmpje op Youtube. Hierin wordt beweerd dat er in Siberië bloeddrinkende nachtvlinders zijn gevonden. Vindt u het maar een raar verhaal? In dit filmpje kunt u het zelf zien en oordelen.

Ook van dagvlinders is wel bekend dat ze op mensen afkomen en zouten opzuigen. In Nederland zien we dat regelmatig bij de zeldzame grote weerschijnvlinder en een aantal andere soorten. In zuidelijker streken, waar het warmer is zien we regelmatig drinkgezelschappen, die met hun dunne roltong op vochtige plekken in de bodem zuigen. Blauwtjes, parelmoervlinders, zandoogjes en dikkopjes zijn allemaal wel eens aan te treffen op die vochtige plekken, op uitwerpselen of op dode dieren. Ook hier gaat het waarschijnlijk om de zouten.

Als we het filmpje nauwkeurig bekijken is er nergens te zien dat de vlinders bloed tot zich nemen. Het lijkt er op dat ze gewoon met hun roltong zouten van de huid opnemen. Er zijn uit Zuid Amerika wel nachtvlinders bekend die bloed drinken, maar deze hebben een stevige korte roltong, waarmee ze ook wondjes kunnen maken. Hoe boeiend het filmpje dan ook is, het lijkt een broodje Aap-verhaal!

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting