Vindplaats Calycellina spiraeae

Nederland verwelkomt nieuwe zakjeszwam

Nederlandse Mycologische Vereniging
11-AUG-2010 - In een greppel langs een zwaar bemeste maïsakker is onlangs een nieuwe soort zakjeszwam voor Nederland gevonden. De nieuwe soort, Calycellina spiraeae, is erg klein en niet gemakkelijk als paddenstoel te herkennen. Bovendien worden maïsakkers vaak beschouwd als plekken waar weinig bijzonders te vinden is.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op woensdag 11 augustus 2010

In een greppel langs een zwaar bemeste maïsakker is onlangs een nieuwe soort zakjeszwam voor Nederland gevonden. De nieuwe soort, Calycellina spiraeae, is erg klein en niet gemakkelijk als paddenstoel te herkennen. Bovendien worden maïsakkers vaak beschouwd als plekken waar weinig bijzonders te vinden is.

Zakjeszwam Calycellina spiraeae (foto: Stip Helleman)Veel zakjeszwammen (ascomyceten) zijn erg klein en groeien op een specifiek substraat zoals het blad of hout van een bepaalde boom, struik of plant. Op zondag 25 juli werd een voor Nederland nog onbekende soort gevonden op het dode blad van de Moerasspirea (Filipendula ulmaria) die groeide in een greppel langs een maïsakker. Omdat de nieuwe zakjeszwam Calycellina spiraeae zo klein is en bovendien moeilijk als paddenstoel te herkennen, is het geen wonder dat een specialist hem ontdekte. Toch betekent dit niet dat de soort daarom tot nu toe over het hoofd gezien is. Paddenstoelenliefhebbers zijn best regelmatig op zoek naar dergelijk klein spul .

Foto: Stip HellemanMaïsakkers worden vaak gezien als plekken waar weinig bijzonders te vinden is.
Ook de bermen en greppels er langs hebben door de zware bemesting vaak niet meer dan een ruderale begroeiing van brandnetels en andere stikstofminnende planten.
Zeker geen plaats dus om bijzondere paddenstoelen te vinden. Toch is de nieuwe zakjeszwam voor Nederland uitgerekend hier gevonden.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Stip Helleman; meer foto’s zijn te vinden op zijn internetsite