Echt Judasoor 1
2-FEB-2011 - Het Echt judasoor is op dit moment, vooral in de duinen, veel te vinden op dood en afstervend hout van Vlier. Hoewel hij in de droge vrieskou verschrompeld, komt deze op het oog kwetsbare paddenstoel in koel en vochtig winterweer weer snel tot leven.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op woensdag 2 februari 2011

Het Echt judasoor is op dit moment, vooral in de duinen, veel te vinden op dood en afstervend hout van Vlier. Hoewel hij in de droge vrieskou verschrompelt, komt deze op het oog kwetsbare paddenstoel in koel en vochtig winterweer weer snel tot leven. 

Echt judasoor (foto: S. v.d. Molen)Het Echt judasoor (Hirneola auricula-judae) is een paddenstoel die goed is opgewassen tegen de winterse koude. Bij vochtig weer boven het vriespunt groeit hij snel in vaak grote groepen op dood of afstervend hout. Daalt de temperatuur onder het vriespunt dan verschrompelt het Judasoor om weer helemaal tot leven te komen als het weer hem weer gunstiger stemt. Echt judasoor komt vooral voor op dood hout van Vlier, maar is ook wel te vinden op bomen als Beuk en Populier. Als je er op let, blijkt de paddenstoel vaak opvallend algemeen.

Judasoren zijn taai en hebben soms een goede gelijkenis met het menselijk oor. Judas zou zichzelf hebben opgehangen aan een Vlier, waarna zijn oren aan het hout van de struik verschenen. Een beetje een luguber verhaal over een paddenstoel die je ook kan eten. Zelf ben ik deze paddenstoel wel eens tegengekomen in een wokrestaurant, maar vond er weinig smaak aan zitten.  

Echt judasoor (foto: Menno Boomsluiter)

Uiteraard wordt Echt judasoor ook veel gebruikt in de Chinese volksgeneeskunde. Hoewel hij zeker niet giftig is, zal deze paddenstoel waarschijnlijk niet alle wonderen die hem worden toegedicht kunnen waarmaken. Er zijn wel aanwijzingen dat de paddenstoel het cholesterol kan verlagen.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging; S. v.d. Molen, GNU-licentie voor vrije documentatie