IJsvingertje

IJsvingertjes, klein maar schitterend mooi

Nederlandse Mycologische Vereniging
20-JUN-2012 - IJsvingertjes behoren tot de slijmzwammen en komen mits de omstandigheden juist zijn, vochtig en koel zoals nu, het gehele jaar voor.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

IJsvingertjes behoren tot de slijmzwammen en komen mits de omstandigheden juist zijn, vochtig en koel zoals nu, het gehele jaar voor.

IJsvingertje (foto: Amanita 77)Het IJsvingertje (Ceratiomyxa fruticulosa) is dankzij de vele regen en het koele weer, op dit moment op rottende takken en stammen van loof - en naaldbomen te vinden. Daarbij gaat het soms om plekken tot tien centimeter of meer in lengte. De hoogte van een individueel IJsvingertje is echter nauwelijks meer dan een millimeter. Vanaf het pad of van een afstand gezien lijkt het IJsvingertje een grauwwitte plek op het hout. Niets om bij stil te staan. Er is een loepje voor nodig om de “vingertjes” goed te zien. Met een beetje geluk vind je ze nog in het kruipend stadium van uitstulpen en vochtig slijm afscheidend.

Misschien is de onopvallendheid van deze soort de reden dat hij minder bekend is bij mensen dan een andere meer opvallende soort slijmzwam, de geel gekleurde Heksenboter (Fuligo septica). IJsvingertjes zijn zeker even zo goed het bekijken waard.

IJsvingertje (foto: Eline Vis)

Tekst: Eline Vis, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Amanita 77 creative commons lisc.; Eline Vis