Ross' meeuw

Compleet digitaal overzicht van zeldzame vogels in Nederland

24-AUG-2012 - Dutch Birding lanceert vandaag een nieuwe website: www.dutchavifauna.nl. In dit online archief zijn alle waarnemingen verzameld van zeldzame vogels die vanaf 1800 tot en met 'de dag van vandaag' beoordeeld en aanvaard zijn door de Dutch Birding Association en de Nederlandse Ornithologische Unie.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Dutch Birding lanceert vandaag een nieuwe website: www.dutchavifauna.nl. In dit online archief zijn alle waarnemingen verzameld van zeldzame vogels die vanaf 1800 tot en met 'de dag van vandaag' beoordeeld en aanvaard zijn door de Dutch Birding Association en de Nederlandse Ornithologische Unie.

Zo is op de website te zien dat in juni 1958 de eerste Ross’ Meeuw voor Nederland gezien werd. Of dat op 28 oktober 1995 de tot nu toe enige Bartrams Ruiter van ons land gezien werd.

Ross’ meeuw (foto: Dutch Birding)

Tot voor kort werden alle aanvaarde waarnemingen en documentatie bewaard in het papieren archief van de CDNA, de oudste landelijke zeldzaamhedencommissie voor vogels ter wereld. Het vogeltijdschrift Dutch Birding publiceert sinds de eerste jaargang in 1979 tot heden jaaroverzichten van opmerkelijke vogelwaarnemingen. Het spectaculaire boek Avifauna van Nederland I in 2001 was een bundeling en analyse van informatie over zeldzame vogels van bijna twee eeuwen. Op de Dutch Avifauna wordt al deze informatie plus nog niet eerder gepubliceerd materiaal overzichtelijk gepresenteerd. De Dutch Avifauna vormt hiermee een zeer uitgebreide en actuele digitale bron van informatie over (gevallen van) zeldzame vogelsoorten.

Nieuwe website www.dutchavifauna.nl (foto: Dutch birding)Dutch Birding, een organisatie van vrijwilligers, is de afgelopen twee jaar intensief bezig geweest met het opzetten van de database, het up-to-date brengen van informatie en het toevoegen van beelden, geluiden en teksten. Meer documentatie blijft welkom, waarbij het oordeel van de CDNA leidend is om iets al dan niet toe te voegen. Wie zelf nog foto's, geluiden, krantenknipsels of andere informatie over bepaalde gevallen (zoals een beschrijving in een oud notitieboekje!) heeft, kan deze sturen naar info@dutchavifauna.nl, of gaan naar www.dutchavifauna.nl.

Bron en foto's: Dutch Birding