Gele kornoelje-limonade en -gelei (foto: Bram Oosterbroek)

Bommen vol vitamine C van de gele kornoelje

11-SEP-2013 - Wanneer de bekende wilde vruchten bosbes en braam al lang in hun rijpe toestand te plukken en zelfs de vlierbessen al glanzend zwart zijn, beginnen de meeste vruchten van de gele kornoelje net felrood te kleuren. Zo valt er ook aan het begin van de herfst nog iets te snacken in de natuur. En voor wie meer wil: je kunt de dieprode ovale vrucht ook gebruiken in recepten.

Bericht uitgegeven door Liv'n Nature [land] op [publicatiedatum]

Wanneer de bekende wilde vruchten bosbes en braam al lang in hun rijpe toestand te plukken en zelfs de vlierbessen al glanzend zwart zijn, beginnen de meeste vruchten van de gele kornoelje net felrood te kleuren. Zo valt er ook aan het begin van de herfst nog iets te snacken in de natuur. En voor wie meer wil: je kunt de dieprode ovale vrucht ook gebruiken in recepten.

Aan het eind van de zomer is de gele kornoelje (Cornus mas) niet eenvoudig te vinden. Tenzij je in de vroege lente al goed gespeurd hebt naar de talloze gele bloemen. Het is dan ook een kleine boom, die vaak zo laag blijft als een forse struik, en ook nog eens op de rode lijst staat. Toch kom je hem nog tegen op uiteenlopende plekken, bijvoorbeeld langs bosranden, in heggen en parkjes. Verwar hem niet met de rode kornoelje (Cornus sanguinea), die vaak rode scheuten heeft en ronde zwarte besjes als ze rijp zijn.

De ovale vruchten van de gele kornoelje (foto: Elena Maccioni)

Gele kornoelje-limonade en -gelei (foto: Bram Oosterbroek)
 
Gele kornoelje-limonade en -gelei (foto: Bram Oosterbroek)

Heb je een gele kornoelje gevonden, dan is het wachten op het juiste moment om de (steen-)vruchten te eten. Enkele notities over de gele kornoelje in het midden van Nederland dit jaar: begin augustus: “Onopvallende groene vruchten, een paar zijn al knalrood. Zuur en vooral wrang.” Eind augustus: “Eerste vruchten beginnen donkerrood te worden. Echter nog niet voldoende aan één boom om efficiënt te plukken.” Begin september: “meeste vruchten zijn mooi donkerrood en behoorlijk zoet en fruitig”. Tijd dus om de vruchten te gaan plukken!

Als het mogelijk is, kun je de vruchten direct na het plukken eerst nog een paar dagen laten rijpen: daardoor worden ze extra zoet. In de vruchten zit veel vitamine C. Als je meer wilt dan er een paar 'snacken' tijdens je wandeling, dan moet je de vruchten koken. Dat is een leuke bezigheid tijdens de lunchpauze van je trektocht door de natuur, als je dan toch een brandertje, pannetje en flesje bij je hebt. Tenminste: als je ook de tijd hebt om na het afkoelen van het sap de langwerpige pitten eruit te halen. Gelei en siroop maken zijn manieren om de gele kornoelje verder te verwerken. Neem je de vruchten mee naar je keuken, denk dan ook eens aan saus voor bij wild, of jam voor over ijs.

Een eenvoudig recept voor gele kornoelje-jam:

  • Een deel rijpe kornoelje-vruchten (donkerrood)
  • Ongeveer een kwart deel water
  • Ongeveer een derde deel appel
  • Ongeveer een derde deel suiker

Kook de vruchten in het water tot ze zacht zijn. Schil ondertussen de appel en snijd deze in heel kleine stukjes. Druk de vruchten na afkoelen door een zeef (of haal de pitten er met gewassen handen uit) en gooi de pitten niet weg, maar verspreid ze in de natuur. Breng het vruchtvlees opnieuw aan de kook met de stukjes appel en de suiker totdat ook de appel zacht is. Schenk het mengsel als het nog heet is in een schoon potje.

Tekst: Bram Oosterbroek, Liv'n Nature Bushcraft & Natuurbeleving
Foto’s: Bram Oosterbroek & Elena Maccioni, Liv'n Nature Bushcraft & Natuurbeleving