Het vrouwtje op het nest voor de webcam, juli 2013.

Kiekendief Kiek'n! Live beelden van een nest Grauwe Kiekendieven

Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels
7-JUL-2013 - Vanaf vrijdag 5 juli 2013 is er een nest van de zeldzame en op de grond broedende roofvogel, de Grauwe Kiekendief, via een webcam op internet te volgen. Iedereen kan dan zien hoe Grauwe Kiekendieven hun jongen grootbrengen. Niet eerder is het in Nederland of zelfs Europa gelukt om in een nest van deze soort mee te kijken.

Bericht uitgegeven door Werkgroep Grauwe Kiekendief [land] op [publicatiedatum]

Vanaf vrijdag 5 juli 2013 is er een nest van de zeldzame en op de grond broedende roofvogel, de Grauwe Kiekendief, via een webcam op internet te volgen. Iedereen kan dan zien hoe Grauwe Kiekendieven hun jongen grootbrengen. Niet eerder is het in Nederland of zelfs Europa gelukt om in een nest van deze soort mee te kijken.

Het vrouwtje op het nest voor de webcam, juli 2013 De beelden van het nest in Oost-Groningen zijn te volgen via de website van RTV Noord. Het project is een samenwerkingsverband tussen de Werkgroep Grauwe Kiekendief en de regionale omroep RTV Noord.

De webcam is er niet alleen om het grote publiek kennis te laten maken met de Grauwe Kiekendief, maar ook als aanvulling op lopende onderzoeken naar deze soort. In combinatie met GPS-loggers (UvA BiTS) levert dit project nieuwe informatie over de soort.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.
Film: Kiekendief Kiek'n bij RTV Noord

Het mannetje van het te volgen nest heet Morri. Hij is in 2012 gevangen en heeft toen een GPS-logger gekregen. Na een succesvol nest in 2012 en een winterverblijf in West-Afrika is hij in mei teruggekeerd naar Oost-Groningen. Hij fungeert nu op de achtergrond als belangrijke voedseltransporteur, terwijl zijn vrouwtje voor de jongen zorgt. Over twee maanden zullen de jongen zelfstandig de 5000 kilometer naar de Sahel afleggen.

Ter aanvulling op de beelden is via een weblog op de website van de Werkgroep Grauwe Kiekendief informatie te lezen over actuele ontwikkelingen rondom het nest en wordt er meer informatie gegeven over de Grauwe Kiekendief.

De twee webcams en toebehoren zijn geleverd en geïnstalleerd door The Fieldwork Company uit Groningen en Hans Hut Fotografie uit Ten Boer.

Tekst: Madeleine Postma, Werkgroep Grauwe Kiekendief
Foto: Werkgroep Grauwe Kiekendief
Film: RTV Noord