Plaatsing zwaluwnest in Brummen eenmalig gebruik

Brummen voor huiszwaluwen

Vogelbescherming Nederland
4-SEP-2012 - September is de maand waarin u nog even goed omhoog zou moeten kijken. Nu vliegen er nog massa’s boeren- en huiszwaluwen boven Nederland, maar opeens, zonder dat je het merkt, zijn ze er vandoor. Als de huiszwaluwen komend voorjaar terugkeren, raden wij ze aan om naar het Gelderse Brummen te vliegen. Laat ze dat maar weten als u ze nog ziet!

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland [land] op [publicatiedatum]

September is de maand waarin u nog even goed omhoog zou moeten kijken. Nu vliegen er nog massa’s boeren- en huiszwaluwen boven Nederland, maar opeens, zonder dat je het merkt, zijn ze er vandoor. Als de huiszwaluwen komend voorjaar terugkeren, raden wij ze aan om naar het Gelderse Brummen te vliegen. Laat ze dat maar weten als u ze nog ziet!

Plaatsing kunst zwaluwnest in Brummen (foto: Bert Peters)

‘Een sympathiek vogeltje’ – zo omschrijft een inwoonster van het Gelderse Brummen de huiszwaluwen die, sinds vorig jaar, onder haar dakoverstek broeden. Dat die zwaluwen daar zitten, is te danken aan een clubje enthousiaste vogelaars uit deze plaats, actief bij Vogelwerkgroep Oost-Veluwe. De werkgroep werd aangenaam verrast door de belangstelling voor huiszwaluwen onder de bewoners van de plaats. Bij meer dan tachtig liefhebbers werd een huiszwaluw-kunstnest onder het dakoverstek geplaatst. De hoeveelheid beschikbare broedplaatsen is daarmee flink verhoogd. Huiszwaluwen die komend voorjaar terugkeren, zullen nog last krijgen van keuzestress!

Hier broeden!
De werkgroep pakt dit najaar namelijk nog eens extra door en werkt aan de bouw van een huiszwaluwtil. De lokale muziektent vormde de inspiratie voor het ontwerp: een onconventionele zevenhoekige constructie. Een huiszwaluwtil is een soort dakoverstek op een paal, zonder huis eraan, maar met volop plek voor zwaluwnesten. Enkele kunstnesten moeten de zwaluwen het concept duidelijk maken: hier broedgelegenheid. In Duitsland werden met zulke zwaluwtillen al goede resultaten geboekt. In Nederland verschijnen er steeds meer. Of ze ook werken, hangt sterk af van de locatie. Die moet goed gekozen worden. Daar ligt een mooie adviesrol voor vogelwerkgroepen en andere deskundigen. Wilt u huiszwaluwen ook een handje helpen? Zorg dan voor een lichtgekleurd dakoverstek en plaats daar één of meer huiszwaluw-kunstnestjes. Het najaar is een prima tijd om dat te doen, zeker als u toch nog wat aan het huis te klussen hebt: kleine moeite, groot plezier.

Huiszwaluwen in Brummen (foto: Geert Drogt)

IJsvogelfonds voor bevlogen ideeën
Vogelwerkgroep Oost-Veluwe laat met dit huiszwaluwproject zien hoe een lokaal initiatief een groot verschil kan maken voor vogels in de omgeving. Vogelbescherming wil zulke projecten graag aanmoedigen en heeft daar een speciaal fonds voor: het IJsvogelfonds. Met geld uit dit fonds kunnen lokale vogelbeschermings-initatieven worden gesteund. Misschien kan ook uw bevlogen plan gerealiseerd worden. Klik hier voor meer informatie over het IJsvogelfonds. Wilt u meer weten over het Brummense huiszwaluwproject, klik dan hier

Tekst: Lars Soerink, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Geert Drogt; Bert Peters