Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

Waarschuwing voor hooikoortsexplosie dit weekend niet terecht

De Natuurkalender
11-APR-2013 - De afgelopen dagen is in de media veelvuldig gewaarschuwd voor een hooikoortsexplosie komende zondag. Door de verwachte warmte die dag zouden bomen massaal gaan uitlopen en zondag een 'pollenbom' veroorzaken. De natuur loopt echter momenteel drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar en zal die achterstand niet in één warme dag inlopen. AllergieRadar.nl verwacht dat het hooikoortsverwekkende berkenpollen rond 19 april in het zuiden en rond 25 april in het noorden last kan gaan veroorzaken. Momenteel is er nog aanhoudende overlast van elzenpollen.

Bericht uitgegeven door AllergieRadar.nl [land] op [publicatiedatum]

De afgelopen dagen is in de media veelvuldig gewaarschuwd voor een hooikoortsexplosie komende zondag. Door de verwachte warmte die dag zouden bomen massaal gaan uitlopen en zondag een 'pollenbom' veroorzaken. De natuur loopt echter momenteel drie weken achter op het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar en zal die achterstand niet in één warme dag inlopen. AllergieRadar.nl verwacht dat het hooikoortsverwekkende berkenpollen rond 19 april in het zuiden en rond 25 april in het noorden last kan gaan veroorzaken. Momenteel is er nog aanhoudende overlast van elzenpollen.

Bloeiende berk (foto: Arnold van Vliet)Door de koude van de afgelopen tijd hebben de bomen en planten een behoorlijke achterstand in de ontwikkeling ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 12 jaar. De verwachte warmte de komende week zal deze achterstand niet ineens goed maken. Er zullen meerdere dagen met warmer weer nodig zijn om de bomen tot bloei te brengen. De waarschuwing in de media dat komende zondag een hooikoortsexplosie zal plaatsvinden lijkt dus enigszins overdreven. Bovendien zullen de meeste bomen die in bloei komen pollen verspreiden waarvoor de meeste allergische patiënten niet gevoelig zijn.

Nog geen berkenpollen
De grootste boosdoener is de berk. Volgens de verwachting op de pollenplanner van AllergieRadar.nl wordt de bloei van de berkenbomen rond 19 april in het zuiden en rond 25 april in het noorden van het land verwacht . Daarmee zou het juist komende zondag wèl een dag zijn waarop patiënten die gevoelig zijn voor de berkenpollen kunnen genieten van het mooie weer. De mate van overlast hangt ook af van de hoeveelheid pollen die de berken dit jaar gaan produceren. In piekjaren kunnen er over een heel seizoen ruim 20.000 pollen geteld worden gedurende het hele berkenpollenseizoen maar soms blijft het aantal onder de 1.000 pollen. In een jaar met lage productie is er weinig last. Het is nu nog niet te zeggen hoe groot de pollenproductie zal zijn.

Wel elzen
Wel zijn momenteel de elzenpollen nog actief en zien we op de kaart van AllergieRadar dat veel mensen daar last van ondervinden. De afgelopen week registreerde het LUMC nog een pollenconcentratie van 136 pollen per kubieke meter lucht. In het grootste deel van Nederland zullen die klachten de komende dagen af moeten gaan nemen doordat de meeste elzenbomen uitgebloeid raken en het regelmatig regent. In het noorden van het land kunnen mogelijk de laatste elzenbomen tijdens het mooie weer van dit weekend nog elzenpollen produceren.

Zwarte els in bloei (foto: Paul Busselen)

Grassen
Vooruitkijkend naar mei verwacht de pollenplanner dat het berkenpollenseizoen dit jaar zal gaan overlappen met het graspollenseizoen. Dus patiënten die voor beide pollensoorten gevoelig zijn zullen dan tussendoor geen 'adempauze' krijgen. De verwachting is dat de grassen rond 9 mei gaan bloeien in het zuiden van het land en een week later in het gehele land.

AllergieRadar is er ook als app.

Tekst: Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University; Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum
Foto: Arnold van Vliet; Paul Busselen, KU Leuven