Berk in bloei

Berkenpollen weer op komst

De Natuurkalender, LUMC, Wageningen University
8-APR-2016 - Door het mooie weer van de eerste dagen in april is de ontwikkeling van de katjes aan de berkenbomen versneld en verschijnen de eerste berkenpollen weer in de lucht. Hierdoor zullen mensen die gevoelig zijn voor dit boompollen de komende periode weer last krijgen van hooikoortsklachten.

Hoewel de winter heel zacht is verlopen was maart relatief koud met een gemiddelde temperatuur van 5,4oC terwijl dit gemiddeld 6,2oC is. Na een zeer vroege start verliep de ontwikkeling in de natuur hierdoor ook minder snel. De elzenbomen konden in deze periode geleidelijk hun pollen afgeven waardoor er relatief veel dagen waren met veel pollen in de lucht. Zo waren er 22 dagen met meer dan 40 elzenpollen per kubieke meter terwijl dit in de afgelopen tien jaar alleen in 2011 meer was (27 dagen). Er waren dus relatief veel dagen waarop mensen, die gevoelig zijn voor het elzenpollen, last konden ondervinden van hooikoortsklachten. Momenteel zijn de meeste elzenbomen uitgebloeid en zullen de klachten ten gevolge van deze pollen afnemen.

De dagelijkse elzenpollentellingen in 2016 (zwarte kolommen) en het gemiddelde van de dagelijkse tellingen van de afgelopen 10 jaar in blauw op de achtergrond

Maar de volgende bomen staan al weer klaar om nieuw allergeen pollen in de lucht te gaan verspreiden: de berkenbomen. Andere jaren kan het berkenpollenseizoen eind maart of begin april al volop in gang zijn (bijvoorbeeld 2011, 2012 en 2014), maar dit jaar zagen we pas op 3 april het allereerste berkenpollen in de lucht verschijnen. De katjes aan de berkenbomen zullen de komende dagen dikker en steeds geelgroener worden. Als de katjes geel zijn en slap naar beneden hangen, kunnen ze het pollen afgeven aan de lucht. U kunt zelf bijhouden wanneer de berkenpollen in de lucht verschijnen door de pollentellingen op www.lumc.nl/pollen te bekijken.

We roepen iedereen die hooikoortsklachten ervaart weer op om deze klachten door te geven via de website Allergieradar.nl of via de app van Allergieradar (download de App voor Android of iPhone). Wanneer voldoende mensen hun symptomen doorgeven, kunnen wij onderzoek verrichten waarmee we de verwachtingen voor en hulp aan hooikoortspatiënten kunnen verbeteren. Dank alvast voor uw deelname.

Let op: Momenteel werkt de Pollenplanner op Allergieradar.nl niet goed waardoor in de kaart en App staat dat men nu klachten kan hebben van Ambrosia en Weegbree. Dat zou moeten zijn: els en berk. We hopen de Pollenplanner snel weer werkzaam te hebben.

Tekst: Letty de Weger, Leids Universitair Medisch Centrum en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Arnold van Vliet (leadfoto: bloeiende berk)
Grafiek: Leids Universitair Medisch Centrum