Jonge Scholekster op Zandmotor

Zandmotor bromt tevreden

ARK Rewilding Nederland
9-SEP-2012 - Vorig jaar zomer is de Zandmotor aangelegd. Sinds die tijd is er veel gebeurd op de Zandmotor. Vogels, zeehonden en bruinvissen vonden er een goede plek om voedsel te zoeken of om er tot rust te komen. De eerste jonge duintjes verschenen samen met de bijbehorende pionierplanten. En deze verdwenen weer door de vele stormen, om vervolgens elders weer op te duiken. Zo gaat dat in een dynamische omgeving.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Vorig jaar zomer is de Zandmotor aangelegd. Sinds die tijd is er veel gebeurd op de Zandmotor. Vogels, zeehonden en bruinvissen vonden er een goede plek om voedsel te zoeken of om er tot rust te komen. De eerste jonge duintjes verschenen samen met de bijbehorende pionierplanten. En deze verdwenen weer door de vele stormen, om vervolgens elders weer op te duiken. Zo gaat dat in een dynamische omgeving.

Zo verging het ook de aangelegde baai: door de vele stormen slibde de monding steeds verder dicht. Er ontstond een langgerekte zandbank voor het strand en een bij opkomende vloed snel stromende geul. Na een ingreep van provincie Zuid-Holland ging de natuur opnieuw aan de slag om de Zandmotor weer zelf vorm te geven. Zand, zeestromingen en wind blijken zo hun eigen ideeën te hebben.

Bedrijvigheid op Zandmotor (foto: Leo Linnartz)

Niet alleen de natuur wist zijn weg naar de Zandmotor te vinden. Ook talloze bezoekers kwamen er op af: van zonaanbidders tot wandelaars, van kitesurfers tot natuurliefhebbers en van fossielenjagers tot sportvissers. Een fotografisch verslag (pdf: 5,3 MB) geeft een indruk van een bewogen jaar vol dynamiek en een telkens veranderend landschap.

Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Leo Linnartz, ARK