Meer dan 100 dassen in Midden-Brabant

24-JAN-2013 - Met enkele collega's inventariseert Bert van Opzeeland, vrijwilliger bij de Dassenwerkgroep Brabant, al jarenlang de dassen in Midden-Brabant. In 2012 kwam het geschatte aantal dieren uit op 106 verspreid over 33 burchten en even zoveel families.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Met enkele collega's inventariseert Bert van Opzeeland, vrijwilliger bij de Dassenwerkgroep Brabant, al jarenlang de dassen in Midden-Brabant. In 2012 kwam het geschatte aantal dieren uit op 106, verspreid over 33 burchten en even zoveel families.

Dit zijn 16 dieren meer dan het jaar daarvoor, toen de populatie op 90 dieren werd geschat, zo blijkt uit het jaarverslag van 2012: De Das - Loonse en Drunense Duinen, De Brand, Landgoed Huis ter Heide en omgeving.

Dassen (foto: Mark Zekhuis)
Burchten en families
In het uitgestrekte gebied waar de dassenfamilies heel verspreid leven, liggen 40 burchten, waarvan er 33 het hele jaar werden bewoond. Totaal leven er 33 families in het gebied. Elk jaar komen er burchten bij en raken enkele onbewoond. Eén burcht telde maar liefst 56 ingangen, de grootte van een andere burcht wordt geschat op 1.600 vierkante meter: er zijn weinig woningen in Nederland met die woonoppervlakte!

Dassenburcht (foto: Rudmer Zwerver)
Verhuizing van een dassenfamilie
Eén van de dassenburchten lag in de waterkerende dijk van het Drongelens kanaal. Vanwege de veiligheid werden de dassen verhuisd en de burcht onklaar gemaakt. Er is een plan van aanpak gemaakt om herhaling te voorkomen.

Dode dassen
Elk jaar zijn er helaas meerdere verkeersslachtoffers. In 2012 zijn er 13 dode dieren gevonden, waarvan 10 zeker door het verkeer zijn omgekomen. Hieronder was ook een zogend vrouwtje, dat zwaargewond werd geonden. Zij was niet meer te redden en kreeg een spuitje.

Dasje Moffel gered
Er kwam een actie op gang om de jongen van de vrouwtjesdas te zoeken en te vinden. De hele omgeving werd uitgekamd, er werd een cameraval geplaatst (een camera die reageert op beweging) en bij de burcht werd gepost. Uiteindelijk heeft Friso Derikx, voorzitter van de dassenwerkgroep Brabant, dankzij deze acties één jong kunnen vangen, andere jongen zijn niet gevonden.

Pootafdrukken van een das (foto: Rob Felix)Het geredde beertje werd overgebracht naar het opvangcentrum van Das & Boom, waar hij met de fles is groot gebracht. De beer kreeg de naam Moffel, vernoemd naar de Moffelhoeve, vlak bij de vindplek, langs de Schoorstraat in Tilburg. Het mannetje werd in september met twee soortgenoten in de omgeving van Winterswijk weer uitgezet.

Wandelen door De Duinen
De kans dat je een das ziet, is heel klein. Het zijn schemer- en nachtdieren en ze zijn heel schuw. Wel kun je soms sporen tegenkomen als je door een natuurgebied wandelt. Bedenk dus dat jij misschien ergens loopt waar die nacht een das heeft gelopen! Zoek snel een wandelroute in Brabant.

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Rudmer Zwerver, Saxifraga; Rob Felix, Saxifraga