Grutto

De eerste grutto is een daalder waard

Sovon Vogelonderzoek Nederland
5-FEB-2010 - De sneeuw is nog niet eens overal weg, maar het is bijna half februari, dus dat betekent: opletten geblazen. Waar worden de eerste groepen Hollandse grutto's gemeld?

Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op vrijdag 5 februari 2010

De sneeuw is nog niet eens overal weg, maar het is bijna half februari, dus dat betekent: opletten geblazen. Waar worden de eerste groepen Hollandse grutto's gemeld?

In januari werden er al groepjes IJslandse grutto's waargenomen, maar 'onze eigen' koning van het weiland liet tot dusver nog even op zich wachten. Onlangs werd echter het eerste exemplaar op waarneming.nl gemeld, vanuit Middelburg. Het is altijd weer een spannend moment om de eerste grutto's terug te zien keren. Weer een voorzichtig stapje verder richting de lente.

Na al die barre weken van winters weer toch wel een klein lichtpuntje. Vogels houden zich normaal gesproken vrij strak aan hun vliegschema, dus de Afrikagangers zullen niet veel weet hebben van de relatief strenge winter die we hebben gehad (optimisten denken overigens nog steeds dat een Elstedentocht tot de mogelijkheden van deze winter behoort). Zo rond half februari worden de eerste echte groepjes en groepen grutto's terug verwacht. Wat mij betreft is de winter dan gedaan en kunnen we het vizier richten op de mooiste tijd van het jaar.

Lees morgen meer over de trek van (gezendende) grutto's en de trouw aan hun broedgebied in het Natuurbericht 'De grutto’s komen eraan!'.

Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Jouke Altenburg